Защо британците не купуват повече електрически автомобили?

Делът на електромобилите възлиза на едва около 1% всички продажби на нови коли в Кралството

18:50 | 12 октомври 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Амбициозният план на британското правителство да забрани продажбите на всички автомобили с бензинови и дизелови двигатели до 2040 г. ще изисква сериозни промени в навиците на потребителите, тъй като към момента делът на електромобилите възлиза на едва около 1% всички продажби на нови коли в Кралството, пише Quartz.  

Липсата на ентусиазъм не е проблем. Повече от половината британци (57%) биха обмислили закупуване на електрическа кола, ако тя е “налична на подходящата за тях цена”, сочи скорошно проучване на YouGov. Интересът дори се повишава сред по-младите, като 73% от респондентите в изследването на възраст между 18 и 24 години споделят, че биха обмислили закупуването на електромобил.  

Защо обаче шофьорите в Кралството не го правят?

Според мнозина цената и логистиката, свързани с притежанието на електромобил, просто не са в тяхна полза. Много от анкетираните се притесняват за батериите на тези превозни средства и разстоянието, което могат да изминат, преди да се наложи те да се зареждат.

Други ключови опасения включват цените на автомобилите, достъпът до място, на което да се зареждат, както и времето, което процесът отнема.

Липсата на субсидии също не насърчава британските потребители към преминаването към електромобили. През миналата година правителството в Кралството отпусна безвъзмездни средства за хибридни превозни средства, като намали субсидиите за електрическите с 1000 паунда (1,244 долара).