Протестиращите в Хонконг призоваха Тръмп за намеса

Споделяме американските ценности за демокрацията, заяви един от демонстрантите

12:40 | 8 септември 2019
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Хиляди протестиращи в Хонконг се събраха пред американското консулство в неделя, развявайки знамето на САЩ, с искания администрацията на американския президент Доналд Тръмп да прекрати тримесечната им безизходица с правителството, пише CNN.

Началото на демонстрациите беше дадено в парка Chater Garden, преди протестиращите да се отправят към консулството като част от 14-тия протестен уикенд в азиатския финансов хъб.

В писмо до консулските служители групата призова за приемането на предложения от Конгреса на САЩ Закон за човешките права и демокрацията в Хонконг 2019.

С плакат, написан на английски, демонстрантите призоваха президента Тръмп да либерализира Хонконг.

“Ние споделяме същите американски ценности за либерализма и демокрацията”, посочи 30-годишният банкер Дейвид Уонг. “САЩ са страна на демокрацията. Доналд Тръмп е избран от хората. Ние искаме това”, добави той.

Демонстрантите продължиха протестите си действия и в неделя въпреки опита на правителството в Хонконг да потуши напрежението чрез оттегляне на противоречивия законопроект за екстрадицията, едно от петте искания на протестните движения.

Според активистките лидери ходът на правителството е твърде късен и недостатъчен. “Пет искания, нито едно по-малко”, скандираха демонстрантите в неделя.