Walmart ще спре продажбата на муниции за автоматично оръжие

Търговската верига затяга правилата за оръжейни продажби след последните два случая на престрелки в САЩ, но не планира спиране на продажбите.

16:32 | 4 септември 2019
Патрони 50-ти калибър. Снимка:Luke Sharrett/Bloomberg
Патрони 50-ти калибър. Снимка:Luke Sharrett/Bloomberg

Walmart спира продажбата на патрони за автоматични карабини и пистолети, като затяга още ограниченията за продажба на оръжейни стоки след двата случая на смъртоносни стрелби в последния месец, пише Wall Street Journal.

Масовите убийства отново повдигнаха въпроса и засилиха напрежението върху търговци и законодатели да предприемат стъпки за ограничаване на насилието с използване на огнестрелни оръжия. Мерките на Walmart са по-строги в сравнение с други търговци, които също затегнаха правилата си за продажба на оръжие и муниции в последните години.

Очакванията към конгресмените за действия също се засилиха в посока законодателни ограничения на закупуването и притежаването на оръжие. Представители на Белия дом са се срещнали с представители на Конгреса за да обсъдят затягане на мерките за проверка на миналото и увеличаване на услугите, свързани с психичното здраве. Стрелецът от съботната престрелка в Западен Тексас е бил с наложена забрана да притежава или купува огнестрелни оръжия, след като психичните му отклонения са били потвърдени от съда.

Въпреки всичко, съмненията дали Конгресът ще предприеме нещо сериозно преди наближаващите през 2020 г. президентски избори остават, доколкото президента Доналд Тръмп не е одобрил някакъв пакет от мерки, който да бъде подложен на гласуване. Председателят на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви във вторник, че той по-скоро би следвал политиката на президента по въпроса с оръжията, отколкото да предприема самостоятелни действия.

Walmart, най-голямата американска верига за търговия на дребно, обяви във вторник, че спира продажбата на патрони за късоцевни пушки, използвани в автоматични оръжия и някои ловни пушки, както и всички муниции за пистолети в нейните магазини. Промяната влиза в сила незабавно и магазините ще спрат да продават тези муниции след изчерпването на складовите наличности. Веригата спря продажбите на пистолети на територията на САЩ още преди двадесет години, с изключение на Аляска, но сега спира продажбите и в този щат.

„Като компания, ние преживяхме две ужасни събития за една седмица и вече няма да сме същите“, написа изпълнителният директор на Walmart Дъг Макмилън в е-мейл до служителите. „Нашият останал асортимент ще бъде фокусиран още повече към ловците и почитателите на спортната стрелба“, завършва той.

Макмилън заявява, че Walmart няма планове да спре всички оръжейни продажби, като допълва, че компанията дълго е обслужвала нуждите на ловците в САЩ и дори основателят ѝ Сам Уолтън е бил изтъкнат ловец. Търговецът предлага в магазините си основно ловни пушки и пушки-помпи.

„Аз самият съм собственик на оръжия“, казва още в изявлението си Дъг Макмилън. „В такава комплицирана ситуация, в която липса просто решение, ние опитваме да предприемем конструктивни стъпки, за да намалим риска от събития като последните да се случат отново. Това положение е неприемливо.“

Дори и по времето, когато беше един от най-големите продавачи на оръжия и муниции в САЩ, Walmart постепенно затягаше своите правила за продажбата им. През 2015 г. те спират продажбата на автоматично оръжие, а през 2018 г. увеличават минималната възраст за закупуване на оръжия или патрони до 21 години след масовата стрелба в гимназия във Флорида. Компанията направи изявление в последния месец, в което посочи, че продава около 2% от оръжията и 20% от мунициите, купувани в САЩ, което според тях ги поставя извън Топ 3 на най-големите оръжейни дистрибутори. След като прекратява и продажбата на определени типове патрони, от Walmart очакват делът им да спадне с още между 6% до 9%.

Други търговци също затегнаха правилата за продажба на оръжие и патрони, като увеличиха минималната възраст и прекратиха продажбите на автоматично оръжие. От друга страна, продажбите на оръжие са се увеличили след избора на Доналд Тръмп за президент през 2016 г., защото хората се запасяват в очакване на забрани и затягане на правилата за продажби. Повечето оръжия не се продават в големи магазини и вериги, а в хилядите малки независими дистрибутори на оръжия или на т.нар. „оръжейни шоута“.

Мунициите са продукт с малък марж, а тези за автоматично оръжие са с дори още по-малък марж, коментира решението на Walmart Джим Пледжър, оръжеен специалист.

Много други вериги за спортни стоки обаче продължават да продават оръжия, наподобяващи автоматите AR-15 и АК-47, който лесно могат да се преработят за автоматична стрелба.

Walmart въвежда и забрана за открито носене на оръжия от страна на клиентите си в своите магазини, след като в последния месец имаше няколко случая на паника и евакуации, след подобно поведение.
Националната оръжейна асоциация на САЩ (NRA) нарече решението на Walmart „срамно“.