Барак Обама осъжда убийствата от омраза

Бившият американски президент коментира стрелбите в Ел Пасо и Дейтън

12:01 | 6 август 2019
Снимка: Mannie Garcia/Bloomberg News
Снимка: Mannie Garcia/Bloomberg News

Бившият американски президент Барак Обама критикува остро антагонистичната риторика, която поражда убийства от омраза. Език, "който изпълва със страх атмосферата и насажда расистките настроения", трябва да бъде отхвърлен, казва в свое изявление Обама, коментирайки стрелбите в Ел Пасо и Дейтън през изминалия уикенд, пише германският седмичник Die Zeit.

Сред загиналите е бил и германски гражданин. Говорител на Министерството на външните в САЩ работи потвърди информацията от шефа на полицията в Ел Пасо - Грег Алън, във вторник сутрин. Първоначално не стана ясно дали става дума за живеещ в САЩ германец или просто турист.

[related_articles]

Още по темата

В събота стрелец в Ел Пасо откри стрелба в "Уол-март", при която загинаха 22-ма души. Извършителят на стрелбата бе арестуван. В Дейтън, Охайо, в неделя сутринта стрелец уби девет души, включително сестра си, и бе застрелян от полицията.

Известни лица от Демократическата партия, президентът на САЩ Доналд Тръмп и други също критикуваха пътя на престъпленията от омраза. Обама не посочи наследника си Доналд Тръмп по име, но категорично разкритикува политиците, които демонизират различните и припознават в мигрантите заплаха. Обект на критика станаха и тези публични личности, третиращи определени групи хора като по-низши или които смятат, че САЩ принадлежат само на определен вид хора.

Тръмп направи от ограничаването на нелегалната миграция през американско-мексиканската граница акцент в своята дейност като президент. Дълго време критици го обвиняват в подбуждане на расизма в страната със средствата на агресивната си риторика - особено срещу политическите си опоненти.

Настроенията на омразата се "подхранват от риториката на някои от нашите лидери" и формират расовите предразсъдъци, написа Обама в свой туит.

Той изтъкна и че дискредитирането на благоприличния език не е новост. Именно то довежда до Холокоста, геноцида в Руанда и етническото "прочистване" на Балканите. Обама сравнява атаката в Ел Пасо с тези на Ислямска държава. Все още не е напълно ясно от какви мотиви е бил воден предполагаемият извършител. Има признаци, че е развил расистка идеология.

"Подобно на привържениците на Ислямска държава или други чуждестранни терористични организации тези лица могат да действат сами, но са радикализирани от бели националистически уебсайтове, разпространени в киберпространството", каза Обама. Ако не се затегнат законите за оръжията, подобни трагедии биха се разраснали.

Тръмп призова за законодателни промени след проявеното през уикенда насилие, за да се гарантира, че психичноболни хора, които представляват заплаха за обществото, не стигат до притежание на оръжие. "Психичните заболявания и омразата дърпат спусъка, не оръжията", каза Тръмп. Той също така възнамерява да прокара законодателна инициатива, която би предвидила смъртно наказание за престъпления под формата на масови убийства, провокирани от ненавист.

От началото на годината в САЩ са се случили повече от 250 масови престрелки, сочат данни от статистиката на организацията Gun Violence Archive - случаи, при които най-малко четирима души са ранени или убити при проява на насилие с огнестрелно оръжие. Статистически това е повече от един случай на ден.