Бахамски остров с 50 хиляди жители е 70% под вода

Ураганът Дориан удари островната държава с невиждана сила

13:10 | 4 септември 2019
Църква във Флорида. Снимка:Zack Wittman/Bloomberg
Църква във Флорида. Снимка:Zack Wittman/Bloomberg

Един от бахамските острови, където живеят 50 хиляди души, е 70% под вода, след като ураганът Дориан вилня в продължение на два дни с огромна сила, предава Bloomberg.

Все още има „твърде много належащи спасителни мисии“ на остров Гранд Бахама, е казал вицепремиерът и финансов министър Кевин Питър Търнкуест. „Положението не изглежда добре и ние очакваме катастрофални щети“, е допълнил още той.

Пристанищата и летищата на Гранд Бахама и близките острови Абако са наводнени или повредени, което усложнява задачата да бъдат спасени хората, които са откъснати от света заради придошлите води.
Националната агенция за авариен мениджмънт изпрати „спешен зов за помощ“ към собственици на понтони, джетове, малки лодки, камиони и бусове да се съберат при търговски център в Гранд Бахама, за да помогнат в спасителните операции.

Американската служба за Брегова охрана и Британския военноморски флот са изпратили свои кораби на помощ.

В момента Дориан се движи в посока северозапад към бреговете на САЩ със скорост около 8 километра в час, според информация от щатския Национален център за ураганите.

Поне пет човека са загинали в бурите, но според министърът на националната сигурност на Бахамите Марвин Деймис тази цифра вероятно ще нарасне и ще включи няколко деца, според местния вестник Nassau Guardian.

Хуманитарни организации оценяват разрушенията на 13 хиляди жилища – напълно или частично повредени. На Гранд Бахама и островите Абако има около 2250 хотелски стаи от общо 17 500 на Бахамите като цяло, казват от Resort Capital Partners, местна компания за недвижими имоти.

Силата на урагана, който в продължение на два дни опустоши островната държава, вероятно е най-голямата, която някога се е случвала в която и да е населена област около Атлантика, според Райън Тръчелът, президент на организацията Weather Tiger във Флорида.