Търсачката Baidu попадна в центъра на разследване

Китайският аналог на Google проучва как резултати от търсенето осмиват президента Си Дзинпин

14:17 | 25 юли 2019
Робин Ли (вдясно), съосновател и изпълнителен директор на Baidu. Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg
Робин Ли (вдясно), съосновател и изпълнителен директор на Baidu. Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Китайския интернет гигант Baidu провежда задълбочено разследване как търсения за политиката на президента на страната Си Дзинпин всъщност водят до видеоклип, осмиващ същата тази политика, пише Bloomberg.

Търсачката, подобно на всички интернет компании в страната, провежда стриктна политика на цензуриране на неудобни за управляващите теми и въпроси.

Във вторник потребителите, търсещи по ключови думи „Четирите велики неща“, думи, които се свързват с доктрината на Си Дзинпин и Комунистическата партия, попаднали на клипче, което дефакто осмива прилагането и резултатите от тази политика. От Baidu веднага поправили пропуска, но сега проучват как тези две теми се припокриват при търсенето, споделили източници, пожелали анонимност.

Властите в Пекин изискват от всички интернет платформи, опериращи на китайския пазар, да цензурират и премахват думи, фрази, изображения и други файлове които са критични или обидни за режима. В противен случай ги грозят глоби, спиране на услуги или дори цялостно затваряне.

Baidu веднъж попадна в прицела на властите в Пекин, когато през 2016 г. китайски студент умира, след като е приложил върху себе си нетрадиционно лечение, за което научил през търсачката. Операциите на Google пък са изцяло забранени в Китай, доколкото американската компания не желае да прилага стриктно изискванията на комунистическия режим за цензуриране на информацията.