Спад в продажбите на жилища в САЩ през юни, а цените достигат връх

Жилищният пазар и промишленото производство са основните слаби сектори от икономиката

12:49 | 24 юли 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Продажбите на жилища в САЩ са намалели повече от очакваното през юни, а продължаващият дефицит на жилищни имоти е тласнал цените до рекорден връх. Това индикира, че жилищният пазар не успява да набере скорост след забавянето миналата година, предава Investor.bg.

Жилищният пазар и промишленото производство са основните неефективни сектори от икономиката. Те неутрализират силните потребителски разходи, което води до забавяне и това, наред с търговското напрежение и вялия ръст на световната икономика, може да накара Федералния резерв да понижи лихвените проценти идната сряда за първи път от десет години.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) съобщи, че продажбите на съществуващи жилища са спаднали с 1,7% до сезонно изгладен годишен темп от 5,27 млн. единици миналия месец. Това е 16-ят пореден месец на годишен спад на продажбите на жилища. Същевременно средната цена на съществуващо жилище е нараснала с 4,3% на годишна основа и е достигнала исторически връх от 285 700 долара през юни.

Още по темата прочетете в Investor.bg.