Британският посланик в САЩ подаде оставка след разпрата с президента

Ким Даръч призна, че няма как повече да изпълнява пълноценно ролята си

14:57 | 10 юли 2019
Обновен: 12:37 | 31 май 2020
Ким Даръч подаде оставка, след като не срещна подкрепа от сочения за бъдещ премиер на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Британският посланик в Съединените щати Ким Даръч додаде оставка, след като се въвлече в индиректен конфликт с президента на страната Доналд Тръмп, предаде Bloomberg.

В публичното пространство се появи коментар на Даръч, в който той нарича американския президент и администрацията му „нелепи“ и „уникално дисфункционални“. В отговор през Twitter Тръмп не остана длъжен и отговори с коментар на свой ред, определяйки посланика като „много глупав човек“ и „смахнат посланик“.

Решението все пак до известна степен се дължи и на факта, че Борис Джонсън не изрази подкрепата си към Ким Даръч по време на телевизионен дебат във вторник в съревнование за премиерския пост във Великобритания с Джереми Хънт.

Говорител на британското Външно министерство потвърди, че посланикът ще остане на поста си, докато не бъде намерен негов заместник. Решението идва 6 месеца преди изтичането на мандата на Даръч, което създава предпоставка той да остане още известно време на поста си във Вашингтон.

Ким Даръч признава, че трудно би изпълнявал функциите си след изградилата се ситуация, аргументирайки решението да се откаже от поста си.