САЩ официално поискаха екстрадицията на Асанж

Вътрешният министър на Великобритания е подписал молбата

16:45 | 13 юни 2019
Джулиан Асанж е обвиняем за шпионаж от американското правителство Снимка: Nicolo Filippo Rosso/Bloomberg
Джулиан Асанж е обвиняем за шпионаж от американското правителство Снимка: Nicolo Filippo Rosso/Bloomberg

Американското правно министерство официално подаде молба за екстрадиция на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж от страна на Великобритания, за да го изправи пред правосъдието за държавна измяна, шпионаж и общо 17 различни обвинения, предаде CNN.

47-годишният австралиец бе заловен от британските власти през април, след като еквадорското правителство сложи край на 7-годишното му убежище и практически покани полицията пред вратите на посолство в Лондон, за да го арестува.

„Получихме молба за екстрадиция от САЩ, която ще бъде разгледана в съда утре (14.06), като преди това я легитимирах“, казва вътрешният министър на Великобритания Саджид Джавид.

Асанж може да се превърне в първия осъден шпионин, ако вината му бъде доказана, според правния анализатор на CNN Стив Владек.

Припомняме, че и шведската страна също издирва хакера по обвинения за сексуално посегателство през 2012 г., но при така стеклите се обстоятелства това няма да бъде част от обвинителния акт.

Очакванията са британският съд да одобри молбата на американските му колеги и в следващите няколко седмици Джулиан Асанж да се завърне на американска земя за пръв път от 2010 г. насам.