Арест за основателя на WikiLeaks

Властите в Лондон са заловили Джулиан Асанж в посолството на Еквадор

14:26 | 11 април 2019
Изявление на Джулиан Асанж пред посолството на Еквадор през 2017 г. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Изявление на Джулиан Асанж пред посолството на Еквадор през 2017 г. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Основателят на една от най-скандалните онлайн медии Джулиан Асанж е арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, след като Скотланд Ярд получава покана от президента на страната Ленин Морено, предаде Bloomberg.

Минути преди ареста Морено прави публично изявление чрез социалната мрежа Twitter, че отменя политическото убежище за Асанж и така слага край на 7-годишното укритие на френския журналист. Отношенията им охладняха през годините, особено след като стана ясно, че политическият бежанец е хакнал един от компютрите в посолство.

През 2012 г. основателят на WikiLeaks бяга от правосъдието в Швеция, след като бе обвинен в сексуално посегателство. 5 години по-късно обвиненията падат, но той продължава да живее извън закона в Лондон под закрилата на Република Еквадор.

Американското правителство се очаква да изиска екстрадицията на Джулиан Асанж от британския съд, за да го обвини в разкриването на държавни тайни. През 2010 г. WikiLeaks публикува информация, застрашаваща националната сигурност с помощта на бившата американска военна служителка Челси Манинг. А през 2016 г. лични електронни кореспонденции на кандидат-президента Хилари Клинтън също достигат до широката общественост в разгара на изборите.

Представители на WikiLeaks се обявиха против събитията в посолството, заявявайки, че прекратяването на политическото убежище е неправомерно.

47-годишният Асанж ще остане в лондонския арест, докато процедурите по неговото обвинение и екстрадиция текат. Прогнозите са, че това може да се проточи с месеци и дори години.