Путин отдръпва военната си подкрепа към Мадуро

Президентът на Венецуела започва да изпитва финансови затруднения

08:33 | 3 юни 2019
Президентът на Венецуела Николас Мадуро изглежда е позагубил подкрепата на руския президент Владимир Путин Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Президентът на Венецуела Николас Мадуро изглежда е позагубил подкрепата на руския президент Владимир Путин Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Руската компания Rostec, произвеждаща военно оборудване, е оттеглила по-голямата част от своите служители на територията на Венецуела, след като руски източник от Министерството на отбраната сподели пред The Wall Street Journal, че администрацията на венецуелския президент Николас Мадуро вече не може да изплаща договорите си към компанията.

Владимир Путин е най-големият съюзник на Мадуро, но отдръпването на Rostec е ясен знак, че руската страна стартира процедура по оттегляне на подкрепата си за един от спорните лидери в Южна Америка.

Последният изпълнен контракт на компанията бе за строежа на център за хеликоптерно обучение през март, но през изминалите няколко месеца не са постъпвали плащания за техническа поддръжка на военна апаратура, което наложи прекъсването на строежа на завод за автомати Калашников.

„Търговските ни отношения се развиха много (по времето на Уго Чавез). Освен всичко останало, Венецуела закупи много пушки, многофункционални летателни апарати, хеликоптери Mi-17, Mi-35 и Mi-26, танкове T-72 и редица противоракетни установки. Очевидно е, че Венецуела имаше нужда от руската подкрепа и онези договори от 2006 г. помогнаха за обучението на персонал и поддръжката на оборудване в страната“. Това каза в интервю руският посланик Владимир Заемский.

Американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео обвиняват руската страна, че извършва действия, наподобяващи Студената война, подпомагайки Мадуро срещу венецуелската опозиция. Снаряжението на страна, намираща се толкова близо до границата със САЩ, е повод за бойна готовност на американските военоморски сили. На свой ред американците са най-гласовитите противници на режима, като дори наложиха търговско ембарго на страната.

През март генерал-полковник Василий Тонкошкуров пристигна в Каракас със самолет с 99 военни специалисти и самолет Антонов An-124, натоварен с 35 тона военна апаратура. По този начин бе подкрепена работата на Rostec, но три месеца по-късно посоката на вятъра се обърна.

От 2017 г. насам руският производител на оръжия среща сериозна съпротива, благодарение на американските санкции срещу трети страни, търгуващи с компанията. Кувейт отложи договора си за покупка на танкове T-90, Индонезия стори същото със самолетите Su-35 и филипинският президент Родриго Дутерте промени решението си да закупи пакет от руско бойно снаряжение.

Конфликтът във Венецуела носи негативи и на петролната компания Rosneft. Тя инвестира огромни суми в страната за добиването на нефт, принудена от договорите за авансово плащане и споделените вендчър инвестиции с държавната петролна компания на Венецуела. По тази причина Rosneft е обвинявана, че финансира правителството, заради което търпи критики на световните пазари.