Милиони хектари тропически гори в света изчезват

Всяка година 12 млн. хектара тропически гори биват унищожени от горски пожари и сеч

17:32 | 27 април 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Всяка година 12 млн. хектара тропически гори биват унищожени от горски пожари и сеч. Това отговаря на площ с площта на Бавария и Долна Саксония, става ясно от публикация на германския седмичник Die Zeit.

През последната година в света са изгубени 12 млн. хектара тропически гори. Това става ясно от годишния доклад на Глобалния горски наблюдател (GFW). Съответно площ от порядъка на тези на Бавария и Долна Саксония е била разрушена. Това е третата най-голяма документирана загуба на тропически гори от датирането на събиране на сателитни данни през 2001 г.

Скоростта на унищожаване според изследването е все още висока. За минути гора изчезва гора с размера на 30 футболни игрища. Почти 1/3-та от засегнатите райони са класифицирани като особено ценни джунгли от най-стара генерация.

Също така са първите документирани намеси в досега недокоснатите природни тропически гори, които се състоят от вековни, понякога дори хилядолетни дървета, заяви лидерът на изследователската група Микаела Уайс информационна агенция AFP.

Посегателства в райони, обитавани от местни народи

В Бразилия според проучването загубата е най-голяма. Делът на общата загуба на тропическите гори е около една трета в южноамериканската страна възлиза на около 13 500 квадратни километра. Това отчасти се дължи на горски пожари, но по-голямата част е свързана с факта, че районите са били разчистени за създаване на пасища.

В същото време все още е твърде рано да се оценява въздействието от политиката на новия президент Жир Болсонаро. Високите спадове вече са настъпили преди встъпването в длъжност. Болсонаро даде да се разбере, че опазването на околната среда не влиза в приоритетите му. Той не възнамерява да идентифицира нови защитени територии в областта Амазонка и да позволи по-нататъшно обезлесяване в тропическите гори.

За Бразилия данните също показват ясна тенденция към пожари, причинени от човека - дори в райони, където живеят местни хора. „С тревога виждаме и намеса в райони на аборигени, които са имунизирани срещу обезлесяването от години“, отчита ученият Уайс.

След Бразилия загубата на основни дъждовни гори в Демократична република Конго е най-голямата с цели 4 800 квадратни километра. Следват Индонезия с 3400 квадратни километра, Колумбия с 1800 и Боливия с 1500 кв. км. Африканската островна държава Мадагаскар загуби 2% от дъждовните си гори миналата година.

Авторите обаче посочват Индонезия като положителен пример. По техните думи загубите на девствени гори в Югоизточна Азия са спаднали до най-ниското си ниво от 2003 г. насам. Това предполага, че защитните правителствени мерки са ефективни.

"Горите сега са в спешното отделение"

Според доклада за разрушаването на тропическите гори са отговорни главно  животновъдството и селското стопанство. В Азия и Африка основният акцент е върху отглеждането на палмово масло, в Южна Америка - върху зърнените култури за производството на биогорива. Възпламеняването и обезлесяването не само освобождават вредния за климата въглероден диоксид, но и намаляват капацитета на така наречените зелени дробове да абсорбират въглероден диоксид.

Дъждовните гори в света поглъщат около 30% от произведените от човека емисии на парникови газове – в размер на повече от 11 млрд. тона годишно. Дори океаните са гигантски филтри на въглероден диоксид, като те поглъщат около 23% от газове.

Франсис Сеймур, учен от Института за световни ресурси във Вашингтон, предупреди, че „за благоденствието на планетата“ е заложено на карта. „ Горите по света сега са в „спешно отделение“. С всеки изгубен хектар "ние се приближаваме към ужасния сценарий на неконтролируемото изменение на климата", каза Сиймор.

Най-лошата година за световните гори е 2016 г. По това време метеорологичният феномен Ел Ниньо и големите неконтролирани пожари в Бразилия и Индонезия допринесоха значително за унищожаването на големи горски площи.

Данните от доклада произлизат от данни от Глобалния горски надзор от Университета в щата Мериленд и съставени от анализа на сателитни изображения. Докладът не се отнася само за обезлесяването на горите, но също и за унищожаването чрез пожари. Горите не само приютяват много видове, но и имат сериозно влияние върху климата, особено като въглеродни депа.