Бивш президент на Перу се самоуби след обвинения в подкуп

Алан Гарсия се прострелва смъртоносно в присъствието на полицаи в столицата Лима

20:50 | 17 април 2019
Перуански флаг Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Перуански флаг Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Президентът на Перу от 1985-1990 г. и 2006-2011 г. Алан Гарсия решава да не се предаде на полицията, когато униформени пристигат в дома му в столицата Лима, за да го арестува по обвинения в приемане на подкуп, пише BBC.

Бившият държавен глава на Перу трябваше да се яви в съда, за да се защитава срещу обвиненията, че е получавал незаконно пари от бразилската строителна компания Odebrecht, която придоби глобална популярност около строежа на голяма част от стадионите за Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г.

Министърът на вътрешните работи в страната Карлос Моран коментира показанията на своите служители, обяснявайки, че Гарсия е помолил униформените да вземе свои вещи от спалнята си, но секунди по-късно се чул изстрел от пушка. Нахлулите в последствие полицаи открили безжизненото тяло на бившия държавен лидер с огнестрелна рана в главата. Той бил откаран в болница, но лекарите не успели да го спасят и той издъхнал на операционната маса.

Държавното обвинение твърди, че Odebrecht плаща общо 30 млн. долара подкуп, за да извършва строителни дейности на територията на Перу.

През ноември миналата година Гарсия потърси политическо убежище в Уругвай, но такова му бе отказано.

Скандалът с подкупите не засяга само загиналия, а включва още имената и на други бивши президенти, като Педро Пабло Кужцински, Оянта Хумала и Алехандро Толедо.

Допитване до общественото мнение от Datum показва, че цели 94% от населението в Перу смята, че в страната цари висока или изключително висока корупция.