Защо е малко вероятно Тръмп да помогне на Ердоган да потуши напрежението в НАТО?

Поддръжниците на агресивната политика на Анкара във Вашингтон вече почти се изчерпаха

18:31 | 17 април 2019
Обновен: 18:31 | 17 април 2019
Турският президент Редежп Ердоган. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Турският президент Редежп Ердоган. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган се опита да потуши дипломатическото напрежение след заявката, че страната смята да закупи руски противоракетни системи С-400, като отнесе въпроса директно до американския си колега Доналд Тръмп. Очакванията на Анкара за помощ от Вашингтон обаче може да се окажат завишени, пише Bloomberg.

Ердоган изпрати в САЩ своите главни помощници, част от които е неговият зет и финансов министър на страната Берат Албайрак, за да убеди Вашингтон, че Турция не би трябвало да стане обект на американски санкции заради планираната си поръчка на С-400 от Русия. Цел на посещението на Албайрак беше също да се намалят опасенията на американските инвеститори относно най-голямата икономика на Близкия Изток и изгледа за потенциални нови сътресения в нея.

„Турция има много малко останали поддръжници във Вашингтон“, посочи обаче Гонул Тол, Институт за Близкия Изток във Вашингтон. Според него Тръмп не би могъл да „отговори на исканията на Ердоган въпреки обещанията, които даде на турците, защото има и други играчи, които отказват да толерират нарастващо агресивната политика на турския президент“.

Така Турция започна да изглежда все по-изолирана на фона на усилията на Ердоган да предотврати серия от събития, които заплашват да подкопаят икономиката на страната повече от всякога след началото на управлението му през 2003 г.

Санкциите

Турция изпадна в първата си рецесия от десетилетие след валутна криза през 2018 г., която беше подхранена от санкциите на САЩ заради продължаващото задържане на американския пастор Андрю Брънсън.

Сега „Ердоган се надява на намесата на Тръмп, която да предотврати въвеждането на санкции в спора за поръчката на руските противоракетни системи С-400“, посочва Антъни Скинър, директор за Близкия Изток и Северна Африка в Verisk Maplecroft. „Виждали сме отношенията между САЩ и Турция на ръба, преди да достигат до споразумение в последната минута, но нещата за Анкара могат наистина да се влошат, ако Турция приключи поръчката от Русия“, допълва той.

По време на посещението си в САЩ турският финансов министър посочи, че страната е отнесла случая със закупуването на руската техника директно към Тръмп. Той отбеляза пред репортери в понеделник, че е имало „доста позитивен отговор“.

Белият дом отказа да коментира темата.

Пентагонът обаче потвърди, че министърът на отбраната на САЩ Патрик Шанахан се е срещнал с турския си колега Хулуси Акар във вторник, като отбеляза в изявление само, че това е била „среща със стратегически партньори“ и са дискутирани „по-скоро интереси, отколкото позиции“.

Ограничаване на щетите

Албайрак се опита да заздрави доверието в турската икономика, като посочи, че тя се доближава до изхода от рецесията. „Излизаме от трудния период с минимално количество загуби“, коментира той.

Турската лира изгуби почти 25% от стойността си спрямо долара през миналата година. Забавянето на икономическата активност в страната, комбинирано с високата инфлация и най-слабите данни за безработицата от близо 15 години насам, намалиха подкрепата за управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган, в резултат на което тя изгуби ключови градове, включително Анкара и Истанбул, по време на последните местни избори в страната, провели се на 31 март.

Резултатът от вота далеч не удовлетвори президента, който поиска повторно преброяване на гласовете, а по-късно призова и за провеждането на нови местни избори.