Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Деморализацията от комунизма у нас си пролича при пожара в Нотр Дам

Христо Анастасов, политолог, Клуб Investor, 20.04.2019 г.

21:00 | 20 април 2019
Христо Анастасов, политолог, Клуб Investor, 20.04.2019 г.
Христо Анастасов, политолог, Клуб Investor, 20.04.2019 г.

Реакциите в българското общество по повод пожара във „Френската Света Богородица“ подчерта един проблем у нас, който тежи много на израстването ни като европейци, според политолога Христо Анастасов в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

„Контрастът между френското и българското общество е тъжен. Затварянето в собствения свят и цялата деморализация от комунизма си личи точно в такива моменти“.

Наблюденията на госта в студиото са, че в нощта на бедствието мненията могат да бъдат разделени на френски и извънфренски. Но, колкото по-далеч от Париж отиваме, толкова по-негативни и параноични са реакциите.

„В нощта след пожара се водеха два дебата – френски и извънфренски. Френският дебат се водеше в насока на терористичен акт, макар първоначалните мнения на експерти да са за злощастен инцидент. Извън Франция дебатът беше все по-параноичен с отдалечаването си от Западна Европа“.

Анастасов засяга и политиката на френския президент Емануел Макрон, който по примера на своите предшественици се старае да бъде лидер не само в страната си, но и на цяла Европа. Но негативното е, че той е готов да се вслуша в общественото мнение за затваряне на училището по администрация.

„Френското общество не може да направи сравнение между своите политици и чуждестранните. Това води до омразата срещу училището по администрация. Чисто човешкото чувство, че някъде другаде нещата се случват по-добре, не е присъщо само за българите, но и за народ като френския“.

Неизбежно е, когато се коментира тема със западни политики, да не се засегне и казуса с Брекзит. А в случая имаме и френската гледна точка.

„Настояването на Франция за Брекзит цели да извади дебалансьора от Европейския съюз, който Великобритания винаги е бил“.

Цялото интервю с всичките му подробности можете да чуете във видеото.