Uber се цели в IPO от 10 млрд. долара

Компанията излиза на пазара през май

12:16 | 10 април 2019
Обновен: 01:49 | 30 май 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Анализатори и инвеститори нямат търпение за най-голямото събитие на световните пазари за годината, а именно първичното публично предлагане (IPO) на американската компания за споделено пътуване Uber. Предварителните прогнози са за 10 млрд. долара, пише Bloomberg, позовавайки се на източници от компанията, които са пожелали анонимност.

Това би поставило Uber сред рекордьорите в историята, макар и далеч от 25-те млрд. долара, които събра Alibaba Group през 2014 г.

Рекордьорите по IPO в историята Графика: Bloomberg

Все още няма официални данни за финансовите резултати на компанията, но се очаква съвсем скоро американската Комисия по ценните книжа и борсите да направи щателен преглед на счетоводството, за да е ясно за инвеститорите от къде и как идват всичките приходи, с които се хвали ръководството.

През февруари излезе публикация, която показва, че брутните резрвации за 2018 г. са надхвърлили 50 млрд. долара. Това е 45% ръст в сравнение с предходната година. Все пак има нещо притеснително в данните и това е, от приходите в размер на 11,4 млрд. долара през 2018 г. едва 3 млрд. долара са били генерирани през последните три месеца на годината (растеж от 2 на сто на годишна база). Това недвусмислено показва, че се наблюдава укротяване на динамичния прогрес. С други думи - цената на акциите би била първоначално доста висока, но гаранциите за последваща печалба не са особено сигурни.

Но всички анализатори се обединяват около мнението, че Uber ще осъществи най-голямото IPO за 2019 г.

Припомняме, че по-рано този месец основният конкурент в услугите за споделено пътуване Lyft събра около 2,34 млрд. долара на IPO-то си.