Pinterest се стреми да привлече 1,28 млрд. долара при IPO-то си

Социалната мрежа предлага акции от Class A за 15 долара и Class B за 17 долара

14:56 | 8 април 2019
Логото на Pinterest върху iPhone Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Логото на Pinterest върху iPhone Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Pinterest Inc. официално влиза в кампания за набиране на средства на борсата чрез продажбата на 75 млн. акции на обща стойност 1,28 млрд. долара, пише Bloomberg, като се позовава на подадена до регулаторите информация в понеделник.

С хода си търсачката за изображения се стреми да компенсира нетните загуби за изминалите две години, без да търси банково кредитиране.

На базата на общия брой акции от двата типа (от Class A за 15 долара и Class B за 17 долара), които остават след предложението и при оценка в горния край на диапазона, Pinterest би имала пазарна капитализация от около 9 млрд. долара, показват анализирани от Bloomberg данни. Цялата ѝ оценка обаче би могла да бъде по-висока.

По време на последния кръг от финансиране през 2017 г. компанията набра 150 млн. долара при обща оценка от 12,3 млрд. долара. 

През миналата година Pinterest отчете приходи от реклама в размер на 756 млн. долара, което е с 60% по-висок резултат от предходната година. Така нетните загуби бяха свити от 130 млн. долара до 63 млн. долара. Компанията се хвали и с потребителска маса от 265 млн. души всеки месец.

Търговията на активи от Class A (15 долара) и Class B (17 долара) ще се ръководи от инвестиционните банки Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и Allen & Co. Pinterest ще се търгува на New York Stock Exchange под борсовия код PINS.

Pinterest ще стане поредната технологична компания, която ще дебютира на борсата през тази година, след като по-рано през 2019 г. на паркета се появи компанията за споделени пътувания Lyft, а през този месец се очаква и пазарният дебют на по-големия ѝ конкурент Uber Inc.