ОПЕК отново намали производството на петрол

Подобни мерки се вземат за четвърти пореден месец

10:23 | 2 април 2019
Обновен: 10:50 | 3 юни 2020
Снимка: pixabay.com

Обединението на петролните износители (ОПЕК) за четвърти пореден месец прилага система за увеличение на цените на горивата, свивайки производството до 30,385 млн. барела на ден, предава Bloomberg.

В момента наблюдаваме най-ниските нива на производство от 2015 г. насам, както се вижда добре от графиката по-долу.

Цената на „черното злато“ скочи с цели 36% от началото на годината. Към момента стойността за барел варира между 61,75 долара и 69,16 долара на различните пазари.

Производството на петрол е в най-ниските си нива от 2015 г. насам

Споразумението в ОПЕК за поддържане на тази тенденция ще бъде в сила до юни, но преговорите между иранския петролен министър Биджан Намдар Зангане с руските му партньори може да доведат до удължаване на процедурата. Това би доближило цената на горивата до стойностите от 2014 г., когато барелът се продаваше за повече от 85 долара.

Основният катализатор продължава да е Саудитска Арабия. През март производството в страната е спаднало до 9,82 млн. барела на ден. Не бива да подценяваме и венецуелския нефт. В продължение на 8 дни най-голямата рафинерия във Венецуела бе преустановила работа, заради сериозен проблем с електрозахранването, а това намали цялото производство до 600 000 барела на ден през март. Така общият добив на ОПЕК е с близо 300 000 барела по-малко на дневна база.

Саудитите за сега устояват на натиска от страна на САЩ, въпреки очакванията, че принц Мохамад бин Салман ще се вслуша в съветите на своя близък приятел Доналд Тръмп. Изглежда съветниците на принца са го убедили, че дните на ОПЕК, като глобален енергиен лидер, са преброени и не бива контролът върху пазарите да се предава доброволно.