OPEC губи влиянието си над цената на петрола

Организацията на петролните износители е сериозно застрашена от добивите на шистов газ

17:03 | 27 март 2019
Наливане на суров петрол Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Наливане на суров петрол Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) вече не е онази глобална сила, която извиваше ръцете на всички големи световни пазари през 70-те години на миналия век. Каква е причината? Шистовият газ според CNN.

САЩ е държавата, която от Втората световна война (ВСВ) насам, има най-голяма нужда от горива, за да движи икономиката си, но с откриването на шистовия газ вече не е толкова зависима от ресурсите на Близкия изток и по-конкретно на OPEC.

През 70-те в Щатите бе създадена най-голямата петролна криза, благодарение на решението на Саудитска Арабия, да спре износа на горивa, докато финансовите изисквания на страната не бъдат удовлетворени. За периода между май 1973 г. и януари 1974 цената скочи от 20,31 долара на 54,84 долара, а до края на десетилетието бе достигнат пик от 123,28 долара за барел по данни на Macrotrends.

Обратният ефект бе постигнат през ноември 1998 г. отново под влиянието на неформалния лидер на Организацията. Тогава барелът се търгуваше на световните пазари за 17,29 долара. Това бяха най-ниските стойности от 1946 г. насам и то без в света да има военен конфликт от габаритите на ВСВ.

Последвалите 20 години са изключително динамични за „черното злато“, като зад всяко едно движение на цената стой OPEC, а САЩ и Русия се виждат принудени да се съобразяват с решенията на Организацията. Все пак повече от 40% от световното производство на петрол се държи от 14-те членки на обединението.

Но ето, че вече сме 2019 г. и ръцете, чиито ръце са били извивани толкова дълго, вече са на път да упражнят контрола, който бе държан от Саудитска Арабия през всичките тези години.

Все още експерти говорят за топлите отношения между президента на САЩ Доналд Тръмп и принца на саудитите Мохамад бин Салман, но американският държавен глава за втори път в рамките на няколко месец се опитва да упражнява натиск върху принца – първо, за да вдига цените, а сега, за да ги сваля. Това доказва все по-малката власт, която има Саудитска Арабия върху пазара на горива и респективно смаляващата се роля на OPEC в целия процес.

Америка вече разполага с капацитет от 16 млн. барела петрол и шистов газ на ден, което я превръща в най-големия енергиен източник в света.