Саудитска Арабия: Искаме минимум от 70 долара за барел

Бюджетът в страната изисквал минимална ставка за цената на „черното злато“

17:06 | 22 март 2019
Обновен: 23:34 | 3 юни 2020
Барел с петрол във Венецуела Снимка: Bloomberg

Най-големият производител на петрол в света Саудитска Арабия ще се задоволи с минимална цена на горивото в размер от 70 долара за барел.

Неформалният лидер на Организацията на страните износители на петрол (OPEC) е поставен под натиск от американските си партньори, за да намали цената, но изискванията на икономиката са такива, че стойности под 80-85 долара за барел биха били ирелевантни към плановете за икономически растеж според директора на Международния валутен фонд за Близкия Изток и Централна Азия Джихад Азур, цитиран от Ройтерс.

Цената в момента е около 67 долара за барел, а желанието на САЩ е тя да падне още, което предизвиква опасения в Саудитска Арабия, че кризата от 2014-16 би могла да се повтори (цената за барел тогава падна до под 30 долара).

Кралството възнамерява да намали производството през март и април до под 10 млн. барела на ден - ставка, която е дори под официалните цели на OPEC за 10.3 млн. барела на ден.

С искането си към Рияд Доналд Тръмп де факто се противопоставя на собствените си желания OPEC да помогне за поевтиняването на петрола. Организациятаот своя страна, планира да намали износа на горива до края на 2019 г., независимо от повишаващото се търсене на пазара с настъпването на летния сезон. Така цената на петрола би се повишила, от което Саудитска Арабия би имала най-сериозен интерес. Русия може и да не е част от организацията, но на този етап е склонна да прояви солидарност. Все пак страната произвежда 11 милиона барела на ден и определено би почерпила дивиденти от подобен план.

В понеделник има насрочена среща между OPEC и съюзниците ѝ, за да се вземе решение дали да продължи политиката за намаляването на износа отвъд уговорения вече срок от юни до края на 2019 г.

Въпреки че Доналд Тръмп е в много близки отношения с принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, близки източници до OPEC предупреждават, че принцът не може безпрекословно винаги да удовлетворява желанията на Вашингтон. Стига наистина да поставя интересите на Кралството над тези на САЩ.

Ако все пак принц бин Салман отново застане на страната на Тръмп, тогава САЩ биха изпреварили Саудитска Арабия като най-големия производител на „черно злато“ в света благодарение на разработените си шистови находища. В момента Америка произвежда 12 милиона барела на ден, а потенциалът на шистовия газ е за още 4 милиона барела.