Нова спорна реформа разклаща поста на Макрон

Френският президент се заема с промени в системата, касаещи обезщетенията за безработни

15:56 | 26 февруари 2019
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон рискува да се изправи отново пред гнева на работниците в страната, след като във вторник реши да прокара нови реформи в подкрепа на безработните без да има одобрението на местните синдикати, пише Bloomberg.

Премиерът на Франция Едуар Филип посочи, че правителството ще поеме отговорността пред обществото, но ще приведе мерките в действие, въпреки че преди това по темата консенсус не успяха да постигнат профсъюзите и бизнес общността.

 Правителството всъщност иска да намали дълга в системата, въвеждайки промени, чрез които да се намали размерът на някои социални помощи. Също така целта на Макрон е да се обезоръжат компаниите и служителите, използващи системата за обезщетения като буфер за тези, които са на краткосрочни или нестабилни договори за работа.

По думите на Филип промените ще станат факт до края на това лято.

„Трябва да предприемем мерки“, посочи премиерът на пресконференция в Париж. „Наистина съжалявам, че не беше възможно да постигнем споразумение за тях“, добави той.

Заплахата от „жълтите жилетки“

За 41-годишния Макрон предприемането на реформи без съгласието на синдикатите в страната е рисково начинание, имайки предвид протестите на движението на „жълтите жилетки“, започнали в средата на ноември 2018 г., и на фона на вече отслабеното доверие към него.

Президентът обаче обеща да продължи с програмата си за икономически реформи още когато въведе данъчни облекчения в опит да успокои демонстрантите през декември. Отказ от негова страна сега може да насърчи опозицията да не подкрепи бъдещите реформи на пенсионната система и публичния сектор по-късно тази година.