Ще реши ли Макрон проблемите на Франция с референдум?

Според френското правителство второ допитване в деня на европейските избори би било неудачно

13:25 | 4 февруари 2019
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Michel Euler/AFP/Getty Images
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Michel Euler/AFP/Getty Images

Управляващите във Франция застанаха срещу идеята на президента Еманюел Макрон за организиране на референдум на 26 май – датата, насрочена за провеждане на европейските избори, пише Bloomberg.

Според публикувана в медиите информация Макрон обмисля възможността за допитване до гражданите като част от поредните му опити да си върне доверието на френските гласоподаватели на фона на неспирните протести на движението на „жълтите жилетки“ всяка събота.

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Ле Дриан призова Макрон да не смесва вътрешните проблеми с европейския вот. „Европейският залог е достатъчен“, посочи той в интервю за радио France Inter.

Бюджетният министър Жерар Дарманен обяви в интервю за Le Parisein в понеделник, че референдумът „не е единственото решение“, което правителството може да вземе.

Министърът по европейските въпроси Натали Лоазо заяви в неделя, че референдумът, който съвпада с гласуването в Европа, може да “попречи” и да замъгли посланието на кампанията.

Към момента френският държавен глава продължава големия национален дебат за намиране на изход от кризата с "жълтите жилетки". Въпреки това обаче миналата събота беше 12-тата поредна за демонстрантите.