В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Националният дебат във Франция – символ на проблемите на демокрацията

Проф. Антоний Тодоров, политолог, НБУ, В развитие, 17.01.2019

20:16 | 17 януари 2019
Проф. Антоний Тодоров, политолог, НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Антоний Тодоров, политолог, НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Организирането на национален дебат във Франция е сигнал за проблемите на демокрацията. Подобрен диалог трябва да се води в демокрацията всекидневно. Това каза проф. Антоний Тодоров, политолог, НБУ, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Има много причини, поради които гражданите повдигат въпроса за участието си в демокрацията... Проблем има и заслужава да мислим не само за запазването на демокрацията такава каквато е, а в посока на нейните реформи“.

Според Тодоров дебатът във Франция е нужен, тъй като става въпрос за един разлом.

Жълтите жилетки не са активна група във френското общество, която виждаме често по протести и стачки. Точно напротив – те изглеждат като аполитични хора, желанията им са различни. Точно този разлом управляващата класа във Франция би трябвало да чуе“.

Гостът изтъкна, че фискалната конкуренция между отделните държави всъщност влияе зле на обществата им.

Всяко правителство може да се оправдае, че ако реши да обложи най-високите доходи с по-високи ставки, ще започнат да изтичат много пари от страната“.

Тодоров смята, че мерките на френския президент Еманюел Макрон могат да имат резултат, тъй като е възможно чрез тях доверието към него да се увеличи в определени сектори на обществото. Други обаче може да се радикализират, добави гостът. 

Вижте целия разговор във видео-материала.