Мъск: Мрежа от зарядни станции ще покрие цяла Европа следващата година

Плановете на Tesla предвиждат скоро в Русия да се появят пет зарядни станции, в Украйна - две, а в балтийските страни - още четири

18:10 | 27 декември 2018
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Американският предприемач Илон Мъск увери, че на всеки ъгъл в Европа ще се появят зарядни станции Supercharger за електромобили, произведени от неговата компания Tesla, предаде Investor.bg.

Мрежата от Supercharger „ще покрие 100 процента от територията на Европа през следващата година - от Ирландия до Киев, Норвегия и Турция", написа Мъск в Twitter, в отговор на въпрос на бъдещ притежател на автомобил Tesla Model X от Дъблин.

Съгласно карта, поместена в сайта на компанията, в момента са инсталирани зарядни станции в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия - общо 1386, на които има 11 600 хиляди контакта за включване.

Плановете на Tesla предвиждат скоро в Русия да се появят пет зарядни станции, в Украйна - две, а в балтийските страни - още четири.

Зарядната станция Supercharger представлява специален трансформатор, с чиято помощ могат бързо да се заредят електромобилите на Tesla. Колата може да се зареди за около 30 минути до 80 процента от мощността на акумулатора. За разлика от бензиностанциите, Supercharger може да се инсталира и в затворени помещения.