Нивата на трудова заетост в САЩ отчитат спад през ноември

Това предполага известно забавяне на икономическата активност

17:42 | 7 декември 2018
Нивата на трудова заетост в САЩ отчитат спад през ноември

Увеличението на броя на работните места в САЩ се забавя през ноември. Това пише Investor.bg.

Месечните заплати са нараснали с по-малко от предвиденото. Това предполага известно забавяне на икономическата активност. Така би могло да се подсилят очакванията за по-малко на брой увеличения на лихвите от страна на Федералния резерв през 2019 г.

Данните за заетостта на Министерство на труда излизат на фона на разпродажбите на Wall Street и частичното преобръщане на кривата на доходността в САЩ. Това провокира съмнения за рецесия.

Броят на работните места извън земеделието нарасна със 155 хил. през миналия месец, като строителните компании са наели най-малко работници за последните осем месеца, което може да се дължи на необичайно студеното време в страната. Консенсусната прогноза на пазара беше за 200 хил. нови работни места в сравнение с отчетените 237 хил. през октомври.

Причина за охлаждането на пазара на труда през ноември може да е недостигът на квалифицирани работници. Има индикации и за други процеси, като нарастване на съкращенията през последните седмици и свиване на заетостта в сектора на услугите през миналия месец.

Още по темата прочетете в публикацията на Investor.bg.