Канадската фрегата Calgary отново ще патрулира в акваторията около Корейския полуостров

Мярката е насочена да предотврати доставката на товари, забранени с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, заяви канадският външен министър

11:46 | 23 септември 2018
Канадския Министър на външните работи Кристия Фрийланд. Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg
Канадския Министър на външните работи Кристия Фрийланд. Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg

Канада реши да възобнови патрулирането във водите близо до Корейския полуостров, за да наблюдава изпълнението на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, съобщи ТАСС. Това се казва в изявление на канадското външно министерство.

"Днес докладваме, че Канада подновява участието си в координирана международна инициатива, за да гарантира спазването на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея", каза министърът на външните работи Кристия Фрийланд. Министърът уточни, че патрулен самолет на канадските ВВС, както и фрегатата Calgary ще бъдат насочени към тази област, за да се предотвратят възможните доставки за Северна Корея по море, като нефтопродукти, забранени от санкциите на Съвета за сигурност на ООН.

Фрийланд подчертава, цитирана от ТАСС, че "Канада е силно ангажирана с осигуряването на траен мир и стабилност на Корейския полуостров" и засега е за запазване на санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН за Пхенян.

През март тази година, канадската подводницата се е занимавала с патрулиране в Тихия океан близо до Корейския полуостров, с цел наблюдение на незаконни доставки, нарушаващи санкциите срещу КНДР. В задачата на подводницата е било проследяването на всички военни и граждански морски съдове които "извършват подозрителни дейности във водите", както и отбелязване на излитане и кацане на самолети на сушата.