British Airways и Air France няма да летят вече до Иран

Причината е слабата им търговска рентабилност, свързана с американските санкции

19:46 | 23 август 2018
Обновен: 19:46 | 23 август 2018
Демонстрация на A220 на Air France на авиосалона във Фарнбъро. 16 юли 2018. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg
Демонстрация на A220 на Air France на авиосалона във Фарнбъро. 16 юли 2018. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Британският авиопревозвач British Airways обяви в четвъртък, че спира преките полети до иранската столица Техеран в края на септември, тъй като те не са рентабилни, предадоха световните агенции.

Маршрутът Лондон-Техеран бе възобновен през 2016 г. след споразумението, постигнато през 2015 г. от Иран и западните сили, което доведе до вдигане на голяма част от санкциите срещу Ислямската република. Преди това полетите бяха спрени през октомври 2012 г. заради влошаването на отношенията между Великобритания и Иран.

Преди три месеца обаче американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката и започна да възстановява санкциите срещу Иран.

British Airways , която е собственост на регистрираната в Испания авиогрупа IAG, съобщи, че последният ѝ полет до Техеран ще бъде на 22 септември с връщане на 23 септември. Великобритания е сред страните, сключили споразумението от 2015 година, припомня AP. Наред с държавите от ЕС Лондон заявява, че иска да предпази компаниите, които продължават да работят с Иран, но мнозина фирми се оттеглиха от страната след решението на САЩ.

Междувременно и френската авиокомпания Air France спира полетите си до Техеран от 18 септември поради слабата им търговска рентабилност, свързана с американските санкции срещу Техеран, съобщи ръководството на авиопревозвача, цитирано от AFP.

Превозвачът беше прехвърлил към нискотарифното си подразделение Joon връзките с Техеран, но от 4 август полетите са намалели от три пъти седмично до един на седмица, посочи службата по комуникации на групата. 

Още подобни новини четете в Investor.bg.