Смъртоносна експлозия в Корея събужда опасения за безопасността на батериите

В понеделник при пожар и поредица от експлозии в завод за литиеви батерии южно от Сеул са загинали 22 работници, а осем са били ранени

20:30 | 25 юни 2024
Автор: Хеесу Лий, Хееджин Ким
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Смъртоносен пожар във фабрика съживи опасенията за безопасността на батериите в Южна Корея, ключов световен доставчик на литиево-йонни клетки, използвани във всички видове превозни средства - от електромобили до системи за съхранение на енергия. 

Според правителството в понеделник при пожар и поредица от експлозии в завод за литиеви батерии южно от Сеул са загинали 22 работници, а осем са били ранени. Въпреки че заводът е произвеждал първични литиеви клетки, които са предназначени за еднократна употреба и изхвърляне, пожарът рискува да влоши настроенията в страната към цялата индустрия, която през годините е била засегната от поредица от пожари. 

"Наистина е разочароващо да виждаме хора, които казват, че това може да е свързано с батериите за електрически превозни средства, но те не са акумулаторни батерии", каза Банг Сунгьонг, главен изпълнителен директор на Grinergy, стартъп, който произвежда литиево-титанови клетки. "Инцидентът обаче все пак може да окаже значително влияние върху настроенията към индустрията за батерии за електрически превозни средства и показва защо трябва да разработваме технологии за по-безопасни батерии."

Дори и корейските доставчици на батерии - LG Energy Solution Ltd., SK On Co. и Samsung SDI Co. да са водещи в световното производство на захранващи клетки, те изпитват затруднения при внедряването на системи за съхранение на енергия (ESS) в цялата страна поради поредицата от пожари. Въпреки че правителството въведе по-строги разпоредби, честите аварии забавиха инсталирането на ESS, което е от решаващо значение за повишаване на надеждността и повсеместното използване на слънчевата и вятърната енергия. 

Пожарите, свързани с батериите, също представляват по-голям риск през последните години, тъй като държавите се отказват от изкопаемите горива и разширяват използването на чиста енергия и превозни средства. Нарастващото търсене увеличи броя на производителите на батерии по целия свят, като пожарите избухват навсякъде - от САЩ до Австралия. 

Правителството на Корея реагира на последния пожар, като сформира общоправителствена работна група, включваща граждански експерти, която да изготви основни подобрения в мерките за пожарна безопасност, съобщи KBS World в репортаж от вторник. 

Новината за експлозията в Корея потвърди важността на безопасността в индустрията, която се разраства, каза Робин Зенг, председател на Contemporary Amperex Technology Ltd. Той допълни, че се притеснява, че наличието на толкова много участници в сектора означава, че някои от тях не разполагат с технологията за решаване на проблемите с безопасността.

"Когато милиони хора използват батерии, ако батериите не са достатъчно безопасни, това ще доведе до много проблеми", каза той по време на събитие на Световния икономически форум в Далян, Китай, във вторник. 

Пожарът избухна в понеделник сутрин в триетажния завод в Хвасон, на около 45 км южно от Сеул. Повечето от жертвите са работници мигранти от Китай. 

Акциите на S Connect Ltd. - която притежава 96% от Aricell, където избухна пожарът - се сринаха с 23% в понеделник.