Надежди за спот ETF върху етер изстреляха нагоре цената му

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) неохотно се съгласи с американските спот биткойн ETF в началото на годината след съдебен обрат през 2023 г..

13:30 | 21 май 2024
Автор: Дейвид Пан,Олга Хариф,Изабел Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на криптовалутите се повишиха поради признаците за напредък към одобрение от страна на САЩ на борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи директно във втория по големина токен Етер, което е промяна спрямо по-неблагоприятните прогнози от миналата седмица.

Пазарните спекулации за ETF за спот Етер са нещо като редукция на инвеститорския ентусиазъм, който посрещна подобни американски фондове за Биткойн, чието листване през януари изстреля най-големия цифров актив към рекордни стойности.

Етерът поскъпна с почти 14% по време на американската сесия в понеделник - най-голямото повишение от ноември 2022 г. насам - преди да добави към ръста в азиатските часове и да стигне 3 666 долара към 9:33 ч. в Сингапур във вторник. Биткойнът в един момент поскъпна до 72 000 долара и се доближи към историческия си връх от средата на март, който бе около 74 000 долара.

Етер намалява разликата в представянето си спрямо биткойн заради залозите на ETF

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) се е свързала с поне една борса и поне един потенциален емитент на ETF за спот етер, за да актуализира свързаните с тях декларации 19b-4, твърдят запознати лица, които помолиха за анонимност, тъй като въпросът е поверителен. Това е знак, че шансовете за одобрение от Комисията по ценните книжа и фондовите борси може да нараснат, каза един от източниците. Диалогът е неочаквана промяна, но зелената светлина в никакъв случай не е гарантирана, добави лицето.

Документация за ETF
Подаването на документи 19b-4 е само част от необходимата документация. Емитентите също така трябва да подпишат от регулатора регистрационните заявления S-1, преди да пуснат продуктите на пазара. Решението по поне едно заявление за ETF за спот етер трябва да бъде взето до 23 май.

Говорител на SEC заяви, че агенцията не коментира индивидуални заявки.

Социалните медии са оживени от спекулации, че "SEC може да е по-склонна да се насочи към потенциално одобрение, а трейдърите сега се борят да отворят позиции, тъй като много от тях напълно бяха отписали дори и далечната възможност за одобрение", каза Крис Нюхаус, анализатор в Cumberland Labs.

Етериум е токенът, който произлиза от блокчейна на Етериум - най-важната търговска магистрала в криптоиндустрията. Мрежата е популярна за децентрализирани финансови услуги, при които инвеститорите търгуват, заемат и кредитират чрез автоматизирани софтуерни протоколи, а не чрез традиционни посредници.

Нарастващи шансове
В понеделник анализаторът на Bloomberg Intelligence за ETF Ерик Балчунас заяви, че той и колегата му Джеймс Сейфарт са увеличили прогнозираната вероятност ETF за спот Етер да бъде одобрен от 25% на 75%.

Някои фондови компании са очаквали отказ, тъй като частните им разговори със SEC не са били толкова активни в сравнение с подготовката за стартиране на спот биткойн ETF, съобщи Bloomberg News в петък, позовавайки се на двама души, запознати с въпроса, които помолиха за анонимност, тъй като обсъждат частни разговори.

Сред някои инвеститори все още се забелязва предпазливост. Рави Доши, ръководител на пазарите във FalconX, заяви, че "отделът за деривати на компанията е видял, че по-голямата част от нашите контрагенти са продавали с очакването, че SEC ще се движи по-бавно, отколкото очакват пазарите".

Скептично настроената SEC, която иначе затяга мерките срещу криптовалутите, неохотно се съгласи с американските спот биткойн ETF в началото на годината след съдебен обрат през 2023 г. Продуктите на компании като BlackRock Inc. и Fidelity Investments натрупаха активи на стойност 58 млрд. долара, което е един от най-успешните дебюти в историята на дадена категория фондове.

BlackRock и Fidelity също се стремят да стартират фондове за Етер. Индустрията на цифровите активи разглежда американските ETF-и като начин за разширяване на инвеститорската база на криптовалутите. Инвеститори на дребно, хедж фондове, пенсионни фондове и банки са пръснали капитал във фондовете за биткойн - Millennium Management, Point72 Asset Management на Стивън Коен и Elliott Investment Management са сред известните купувачи.