Драги настоява ЕС да се подготви за огромни разходи с оглед на промените в световния ред

Сред вариантите за мобилизиране на публични средства на равнище ЕС е създаване на специален фонд или публично-частни партньорства, в които "Европейската инвестиционна банка да има роля"

17:01 | 24 февруари 2024
Автор: Хорхе Валеро, Уилям Хоробин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според Марио Драги Европейският съюз трябва бързо да намери начини за финансиране на мащабни инвестиции, за да навакса с големите промени в световния ред.

"През последните няколко години в световния икономически ред настъпиха много дълбоки промени", каза той в събота. "Тези промени имат разнообразни последици, една от които е ясна - в сравнително кратък срок в Европа ще трябва да инвестираме огромни средства."

Бившият ръководител на Европейската централна банка е натоварен със задачата да напише доклад за това как да направи ЕС по-конкурентоспособен. Той говори в Гент, Белгия, където се срещна с финансовите министри на блока, като вниманието беше насочено към втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна.

Войната изтласка разходите за отбрана на първо място в дневния ред, тъй като Драги се допитва до държавите членки за начините за стимулиране на икономиката на региона във все по-враждебната глобална среда.

По време на дискусията в събота той подчерта необходимостта от смели действия за покриване на разходите за зеления и цифровия преход, както и за отбраната, като същевременно се запазят социалните модели на Европа, съобщиха запознати с дискусията.

Сред вариантите за мобилизиране на публични средства на равнище ЕС Драги повдигна въпроса за възможността за създаване на специален фонд или за публично-частни партньорства, в които Европейската инвестиционна банка би имала определена роля. Той също така подчерта необходимостта от разгръщане на частните спестявания в по-голяма степен, отколкото в миналото, добавиха хората.

Една от идеите, предложени от някои участници в двудневната среща, е съвместно вземане на заеми от ЕС за финансиране на приоритетите на блока, след подобни стъпки по време на пандемията от Covid.

Комисарят на ЕС по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви пред репортери, че опитът е показал, че използването на общ дълг е "разумен начин" за справяне с кризите.

"Не виждам никаква причина да не продължим за общите цели да имаме общо финансиране", каза той.

Драги, бивш италиански министър-председател, трябва да предаде своите заключения след изборите за Европейски парламент през юни.

Блокът е изправен пред дълъг списък с нужди от разходи, включително за екологичния и цифровия преход, но войната в Украйна и перспективата Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом насочиха разговорите към това как да се засили европейската сигурност.

Белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем предупреди, че евентуалното преизбиране на Тръмп през ноември може да доведе до по-нататъшна промяна на световния ред и да повлияе на позицията на Европа.

"Трябва да създадем импулс сега, така че все още да сме на мястото на машиниста, за да можем да вземем необходимите решения", каза той след срещата.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че е ясно, че ЕС ще трябва да обърне много по-голямо внимание на отбранителните си способности и да работи съвместно. Той допълни, че държавите членки трябва да инвестират повече, особено като се има предвид, че много от тях не са изпълнили целта на НАТО за изразходване на поне 2 % от БВП за отбрана.

"И със сигурност това ще изисква дискусии за това какви инструменти на ниво ЕС можем да имаме", каза той.

Ролята на ЕИБ
Един от обсъжданите в петък варианти беше да се преразгледа мандатът на ЕИБ, така че кредиторът на ЕС да може да предоставя заеми за производство на оръжия и боеприпаси. Но докато държави, сред които Финландия и Литва, подкрепят подобен вариант, други предпочитат да се предприемат по-постепенни стъпки, заявиха запознати.

ЕИБ и Комисията, изпълнителният орган на ЕС, ще проучат възможностите за финансиране на отбранителната промишленост в рамките на мандата на ЕИБ да финансира стоки с гражданско и военно предназначение, без да излага на риск най-високия си кредитен рейтинг, добавиха хората при условие за анонимност, тъй като дискусиите са частни.

"През последните осем години ЕИБ е активна в областта на сигурността и отбраната, готови сме да направим повече и по-добре", заяви президентът на ЕИБ Надя Калвино на пресконференция в Гент в петък. "Защитата на нашия рейтинг ААА и на нашата много стабилна финансова позиция очевидно е общ приоритет, който трябва да бъде запазен."

Все пак някои министри подчертаха необходимостта да се проучат всички налични възможности.

"Бих искал да подчертая и да напомня на хората за една проста истина: ако искаме да се защитим и да разширим отбранителната индустрия, разходите за отбрана трябва да бъдат увеличени", заяви естонският министър на финансите Март Ворклаев пред Bloomberg.

Той добави, че правните текстове на ЕИБ трябва да бъдат променени, ако е необходимо, за да може тя "да изпълнява ролята си още по-добре".