Украйна предупреждава за ядрени рискове, а Зеленски гради укрепления

АЕЦ "Запорожие", която беше превзета от силите на Кремъл дни след пълномащабното нахлуване на Русия, е била напълно изключена от електрозахранването през нощта, съобщиха от министерството в събота

09:00 | 3 декември 2023
Автор: Володимир Вербиани
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заплахата от ядрена авария продължава да съществува на фона на руската инвазия, която продължава вече 22-и месец, заяви украинското министерство на енергетиката след спирането на тока в окупирания от Кремъл обект в Запорожие. 

Притесненията за ядрената енергетика се съпровождат от засилените руски настъпателни действия в източната част на Украйна, включително непотвърденото превземане на Маринка в източната част на Донецк, и от призива на президента Володимир Зеленски за широко укрепване на ключови райони на бойните действия и на границите на Украйна с Русия и Беларус.

АЕЦ "Запорожие", която беше превзета от силите на Кремъл дни след пълномащабното нахлуване на Русия, е била напълно изключена от електрозахранването през нощта, съобщиха от министерството в събота. 

Електропреносната мрежа, която свързва Запорожие с електропреносната мрежа на Украйна, е била повредена и съоръжението е използвало дизелови генератори, за да продължи да работи, докато бъдат извършени ремонтни дейности. Това беше осмото прекъсване на електрозахранването, с което се сблъсква Запорожската АЕЦ от началото на войната. 

Международната агенция за атомна енергия, органът за наблюдение на ядрената безопасност на ООН, потвърди временното прекъсване на електрозахранването в публикация в X, бившия Twitter.

"Украинската АЕЦ "ЗНЗ" временно е загубила захранването си извън площадката през нощта. Аварийни дизелови генератори осигуриха необходимото за безопасността захранване, преди да бъде възстановена основната връзка. Това беше осмото подобно прекъсване на електрозахранването по време на конфликта. МААЕ ще предостави допълнителна информация, когато има такава", заяви Международна агенция за атомна енергия на 2 декември 2023 г. в Х. 

Подобни проблеми засилват рисковете от ядрена авария, тъй като руските войски, които окупират централата в Югоизточна Украйна, не използват правилно оборудването ѝ, се казва в изявление на министерството, изпратено по електронната поща.   

МААЕ многократно е предупреждавала за рисковете, свързани с атомната централа, най-голямата в Европа, която се намира в активна военна зона. 

В изявление от сряда агенцията предупреди не само за Запорожие, но и за атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна, където наблюдателен екип на МААЕ "съобщи, че е чул няколко експлозии в непосредствена близост". 

"Всички ядрени съоръжения в Украйна остават уязвими, било то пряко, ако бъдат поразени от ракета, или косвено, ако бъде нарушено електрозахранването им извън площадката", заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси. 

Някои руски военни блогъри твърдяха в петък, че силите на Кремъл са превзели Мариинка в източната част на Донецк. В този град и в близката Авдийвка се водят боеве от месеци, но през последните седмици значително се увеличиха руските атаки. 

Зеленски и висши командири обсъдиха "хода на отбранителните операции" в Авдийвка и Маринка по-рано през седмицата. 
 
Зеленски отбелязва необходимостта от повече фронтови укрепления в най-скоро време - разумен и подходящ оперативен избор, написа Дара Масико в Х.

Тази седмица лидерът на Украйна нареди изграждането на широка мрежа от укрепления, които да задържат руските сили, тъй като лятната и есенната контраофанзива на страната донесе ограничени успехи.  

"Във всички основни сектори трябва да засилим и ускорим изграждането на структури", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение в четвъртък, след като прекара деня в посещение на командни пунктове. "Трябва да се окопаем." 

Освен на изток и североизток, укрепления трябва да се изградят и в Киевска област и в районите, които граничат с Русия и Беларус, каза Зеленски.  

Зеленски и украинският върховен главнокомандващ генерал Валерий Залужний "сигнализираха за намерение да увеличат украинската отбрана и укрепленията около украинския войскови център, но забележително не включиха Запорожка област в обсъжданията на текущите и бъдещите отбранителни мерки", заявиха анализатори от Института за изследване на войната в САЩ. 

През последните дни украинският военен лидер е разговарял и с генерал Чарлз Браун, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, за да обсъдят руските наст