Акценти от COP28: Утрояването на ВЕИ е "договорено", твърди IRENA

В събота ще се проведе и среща на високо равнище по въпросите на метана, чиито домакини са САЩ, Китай и Обединените арабски емирства, на която се очакват много съобщения 

12:31 | 2 декември 2023
Обновен: 12:34 | 2 декември 2023
Автор: Джон Айнгер, Абир Абу Омар
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световните лидери излизат на сцената за втори ден на преговорите на ООН за климата в Дубай, като в средата на следобеда вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще направи обръщение към делегатите.

Министър-председателката на Барбадос Миа Мотли, изгряваща звезда на сцената на COP благодарение на пионерската си работа в областта на финансирането на борбата с изменението на климата, заяви, че държавите не трябва да избират между народа си и планетата. Днес следобед Мотли се включва в дискусия по търговската политика с лектори, сред които президентът на Световната банка Аджай Банга и китайският пратеник по въпросите на климата Сие Джънхуа.

В събота ще се проведе и среща на високо равнище по въпросите на метана, чиито домакини са САЩ, Китай и Обединените арабски емирства, на която се очакват много съобщения. 

Ето преглед на събитията от днес досега.

IRENA заявява, че утрояването на възобновяемите енергийни източници в световен мащаб е "свършен факт"
Генералният директор на Международната агенция за възобновяеми енергийни източници (IRENA) заяви, че целта за утрояване на възобновяемите енергийни източници е "абсолютно" осъществима. Отпреди два дни 111 държави са заявили, че подкрепят целта, "така че и други ще се присъединят", заяви Франческо Ла Камера в интервю: "Мисля, че това е "свършена работа", обещанието е налице."

"Нуждаем се от политики, които могат да благоприятстват преминаването на търсенето от изкопаеми горива към други, а те все още не са въведени", каза той. "Разказът след COP трябва да бъде за преодоляване на тези бариери за добавяне на повече пари към възобновяемите енергийни източници."

Администрацията на Байдън обявява нови мерки за борба с метана
САЩ ще принудят петролните и газовите компании да подменят неработещо оборудване и редовно да търсят изтичащ метан като част от новите усилия за борба с парниковия газ. 

Окончателният регламент, обявен от Американската агенция за опазване на околната среда и представители на администрацията на Байдън на COP28, идва на фона на засилващото се глобално внимание към метана. Мощният парников газ е поне 80 пъти по-силен от въглеродния диоксид при затоплянето на атмосферата през първите две десетилетия след изпускането му.

Франция е начело на усилията за прекратяване на частното финансиране на въгледобива
Франция е начело на усилията за прекратяване на частното финансиране на нови въглищни проекти от банките в страните от Групата на седемте, тъй като развитите държави се стремят да ограничат още повече един от най-замърсяващите източници на емисии на парникови газове.

Франция стартира инициативата "Ускорител на прехода от използване на въглища" заедно със САЩ, ЕС и редица развиващи се страни като Индонезия и Виетнам, които членуват в така наречените партньорства за справедлив енергиен преход, целящи да премахнат използването на въглища. 

Инициативата отправя искане към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Международната агенция по енергетика да създадат "златен стандарт" за измерване и оценка на климатичните и финансовите рискове, свързани с инвестициите на частния сектор в нови въглищни активи - един от начините те да бъдат оскъпени. Междувременно САЩ и още шест държави се присъединиха към алианса "Powering Past Coal", за да се ангажират да не изграждат нови въглищни централи и да преустановят експлоатацията на съществуващите, за да не се достигне 1,5-градусовия ефект.

Бразилия настоява за повече регулации за пазарите на въглеродни емисии
Ръководителят на бразилската банка за развитие заяви, че е спешно да се приложи по-строга регулация на пазарите на въглеродни емисии, тъй като страната изготвя план за екологична трансформация, за да защити околната среда и да създаде работни места. Очаква се стратегията да струва до 160 млрд. долара годишно през следващото десетилетие. Президентът на BNDES Алоизио Меркаданте говори в панел в Дубай заедно с министъра на финансите Фернандо Хадад. Хадад потвърди мнението си, че страната има възможност да намали лихвените проценти през следващата година. Бразилия току-що пое председателството на Г-20 и ще бъде домакин на COP през 2025 г.

Мотли призовава за дългосрочен достъп до финансиране
Мотли заяви пред световните лидери, че "трябва да променим отношението си към достъпа до капитал". Тя заяви, че COP28 трябва да приключи с глобално споразумение за метана и напредък в разкриването на необходимите възможности за увеличаване на инвестициите в областта на климата в развиващите се страни.

"Имаме нужда от хора на масата", включително застрахователни компании, рейтингови фирми и банкови регулатори, каза тя. 

Масдар напредва с плана за чиста енергия на Малайзия
Производителят на възобновяеми енергийни източници от ОАЕ Masdar се съгласи да продължи напред с 10 гигавата проекти за чиста енергия в Малайзия. Базираната в Абу Даби компания подписа първоначално споразумение за проекти за около 8 млрд. долара в Малайзия през октомври.

На церемония в рамките на COP28 в петък Masdar подписа пътна карта за изпълнение с Малайзийския инвестиционен орган за разработване на проектите, включващи наземни, плаващи и покривни соларни съоръжения. Плановете включват също така вятърна енергия и съхранение на енергия в батерии.

Макрон заяви, че развиващите се страни трябва да могат да инвестират в ядрена енергия
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че развиващите се страни трябва да могат да инвестират в ядрена енергия като част от екологичния си преход, особено чрез използване на малки модулни реактори. Той добави, че Белгия ще бъде домакин на среща на високо равнище по въпросите на ядрената енергетика през март в Брюксел заедно с Международната агенция за атомна енергия.

Макрон заяви, че страните, които имат ядрени ангажименти, ще работят и с МААЕ за разработване на регулаторна рамка, която да помогне на страните да внедряват ядрена енергия по безопасен и надежден начин, като добави, че Световната банка е необходима за подпомагане на финансирането на внедряването.


Втори ден от конференцията за климата COP28. Еманюел Макрон, президентът на Франция, говори по време на сегмент на високо равнище през втория ден от конференцията за климата COP28 в Експо Сити в Дубай, Обединените арабски емирства, в петък, 1 декември 2023 г. Повече от 70 000 политици, дипломати, активисти, финансисти и бизнес лидери ще пристигнат в Дубай, за да разговарят за спиране на плъзгането на света към екологична катастрофа. Снимка: Холи Адамс/Bloomberg

"Този ангажимент и целта за утрояване на ядрения капацитет изпращат мощен сигнал към света", заяви Макрон. "Ядрената енергия се завръща и е незаменимо решение в борбата с изменението на климата".

Франция има една от най-големите ядрени енергийни индустрии в света.

Африканските държави работят за ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници 
Група африкански държави заяви, че е решена да ускори прехода към възобновяема енергия чрез мобилизиране на финансиране от многостранни организации.

Страните, сред които Кения, Етиопия, Сиера Леоне, Руанда, Намибия и Зимбабве, подкрепени от съюзници, сред които Обединените арабски емирства, Дания и Германия, се споразумяха да си сътрудничат в областта на финансирането и целевата помощ за насърчаване на социалните и икономическите ползи, като същевременно се даде възможност на частния сектор.

"Сблъсквайки се с ескалиращата климатична криза, която застрашава хората, инфраструктурата и средствата за препитание, ние признаваме неотложната необходимост от незабавни и решителни мерки за справяне с тази глобална извънредна ситуация", се казва в изявление на Ускореното партньорство за възобновяеми енергийни източници в Африка, известно като APRA.

Обединеното кралство се позовава на Чърчил при подписването на ядрен ангажимент (10:06 ч.)
Клеър Коутиньо, държавен секретар на Обединеното кралство по въпросите на енергийната сигурност и нетната нула, похвали историята на страната си, когато става дума за ядрена енергия, и заяви, че светът може да предизвика "ренесанс" на този енергиен източник. Тя заяви, че Обединеното кралство разработва нови доставки на обогатен уран за производство на гориво за реактори в световен мащаб.

"Ние бяхме първата страна, която построи атомна електроцентрала с търговско предназначение преди 70 години, когато Уинстън Чърчил беше министър-председател, и знаем, че ядрената енергетика играе решаваща роля в днешния преход", каза тя. "Обединеното кралство с гордост подкрепя този смел стремеж за утрояване на глобалния ядрен капацитет."

САЩ и Франция оглавяват призива за утрояване на ядрените мощности до 2050 г.
САЩ оглавиха група от над 20 държави, сред които Франция, Обединеното кралство и Южна Корея, в обещание за утрояване на ядрения енергиен капацитет до средата на века. Специалният пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери заяви, че технологията е от съществено значение за постигането на нулева нетна консумация. Кери заяви, че има "трилиони долари", които стоят настрана в търсене на изгодни сделки като ядрената.

Той също така изтъкна технологията на малките модулни реактори като идеалното решение за замяна на въглищните централи. Критиците твърдят, че въпреки че ядрената енергия не отделя емисии, пускането в експлоатация на нови ядрени реактори ще отнеме твърде много време и ще бъде твърде скъпо, за да бъде реалистично решение преди средата на века.

"Ние не изтъкваме аргумента, че това е радикалният отговор на изменението на климата", каза Кери при откриването на срещата на върха COP28. "Но не можете да постигнете нулева нетна консумация през 2050 г. без ядрена енергия."