Петролът задържа спада си, след объркването около "доброволните" съкращения на ОПЕК+

Доброволният характер на договорените ограничения остави търговците скептични

10:15 | 1 декември 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът се стабилизира след спада в четвъртък вследствие на срещата на ОПЕК+, на която бяха обещани допълнителни съкращения на добива, но подробностите бяха неясни.

Суровият петрол сорт Brent за февруари се търгуваше близо до 81 долара за барел, след като се понижи с 2,4% в предходната сесия, а West Texas Intermediate - около 76 долара. Алиансът обяви около 900 000 барела дневно нови съкращения на добива от януари, но ограниченията са доброволни, като Ангола вече отхвърли квотата си. Саудитска Арабия заяви, че ще удължи отделното си намаление с 1 млн. барела на ден до първото тримесечие.

Суровият петрол първоначално поскъпна в четвъртък, след като ОПЕК+ постигна предварително споразумение за намаления, с надеждата, че това ще помогне за спиране на очаквания излишък в началото на следващата година. Оптимизмът бързо се разсея поради липсата на подробности - включително отсъствието на заключителна пресконференция и заключителни комюникета, които оставиха търговците в недоумение.

oil
Петролът поевтинява след срещата на ОПЕК+. Доброволният характер на договорените ограничения остави търговците скептични

Резултатът от срещата на ОПЕК+ беше "объркваща заплетена бъркотия", заяви Вандана Хари, основател на консултантската компания Vanda Insights, в интервю за телевизия Bloomberg. "Всичко това все още са доброволни съкращения и това е една от причините за разочарованието", каза тя, като добави, че предстои да се види дали допълнителните ограничения от 900 000 барела на ден ще бъдат постигнати през първото тримесечие.

Суровият петрол ще завърши седмицата без промяна след въртележката на ОПЕК+, след като отбеляза втория си месечен спад заради сигналите за нарастващо предлагане извън групата и колебливите перспективи за търсенето. Тези опасения бяха подчертани в четвъртък, когато САЩ съобщиха, че добивът на суров петрол в най-големия производител в света е достигнал рекордните 13,2 млн. барела дневно през септември.

Междувременно Бразилия - която допринесе за увеличаването на световните доставки - заяви, че ще се присъедини към хартата за сътрудничество на алианса ОПЕК+ през следващата година, но засега няма да участва в никакви съкращения на производството.

Резултатът от срещата е "сладко-горчива победа" за Саудитска Арабия, тъй като неспособността ѝ да постигне споразумение в рамките на цялата група не предвещава нищо добро за единството на групата и способността ѝ да балансира пазара, заяви в бележка Хорхе Леон, старши вицепрезидент на отдела за проучвания на петролния пазар в Rystad Energy. Вероятно ще има дефицит на предлагането от около 400 000 барела дневно през първото полугодие с намаленията, а сортът Brent би трябвало да се търгува между 80 и 85 долара за барел през следващите месеци, каза той.