Разходите за сделки с рисков капитал в САЩ намаляват наполовина през второто тримесечие

Според нови данни на изследователската компания PitchBook рисковите капиталисти финансират по-малко стартиращи предприятия, особено на най-ранните етапи от живота на компанията.

10:03 | 7 юли 2023
Автор: Сара Макбрайд
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последното тримесечие в САЩ инвеститорите са финансирали 3 011 сделки за стартъпи, което е с около една трета по-малко, отколкото преди година. И са похарчили много по-малко пари: $39,8 милиарда, което е почти наполовина по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Ако се извадят над $6,5 млрд., които инвеститорите са похарчили за компанията за разплащания Stripe, общата сума ще изглежда още по-зле, казва Кайл Станфорд, анализатор на PitchBook.

Най-големият спад е при тези сделки, с които една компания обикновено си проправя път от стартирането до рисковия капитал. В тази категория има два пъти по-малко сделки за финансиране в сравнение с година по-рано. Тези ранни кръгове на финансиране - когато младите компании са или подпомагани, или са подложени на трудности - обикновено се смятат за решаващи за състоянието на рисковата екосистема.

Стойност на сделките с рисков капитал в САЩ по тримесечия

Според Станфорд обаче по-ниският брой сделки не е само лоша новина. Според него в разгара на бума на пандемията "вероятно е имало твърде много" стартиращи компании, които са набирали пари, тъй като публичните пазари могат да поддържат само толкова много публични предлагания. "По-бавното стартиране на тези компании вероятно е здравословно."

Финансирането на по-големи стартиращи предприятия, които са по-близо до публичните пазари, не е толкова силно засегнато. В тази категория инвеститорите са финансирали 210 сделки в САЩ през тримесечието, в сравнение със 196 преди година. Според Станфорд обаче по-голямото количество не означава по-добро. Много от тези сделки са били малки разширени кръгове, използвани, за да позволят на стартиращите компании да наберат повече парични средства, като същевременно запазят оценките по-високи, отколкото биха били, ако компаниите бяха набрали пари в по-големи, традиционни сделки.

Данните показват, че младите технологични компании продължават да се намират в период на спад от няколко месеца. Миналата година, когато високите лихвени проценти доведоха до сътресения в индустрията, стартиращите компании съкратиха персонал и намалиха оценките си, тъй като финансирането от рисков капитал намаля. Сега, дори когато публичните технологични компании се завърнаха на фондовия пазар, пазарите все още усещат въздействието на кризата.

В световен мащаб стартъпите са набрали $87,4 млрд., което е спад спрямо $152,9 млрд. година по-рано. Паричните средства са отишли за 10 571 сделки, което е по-малко от 12 696 година по-рано. Според говорителка на PitchBook данните не включват кръга на финансиране на OpenAI в размер на $10 млрд., тъй като става въпрос за корпоративна инвестиция, която се равнява на почти мажоритарен дял.

Един от проблемите за стартъпите е, че все още има сравнително малко големи първични публични предлагания и големи придобивания. Стойността на излизанията на пазара - сделки, при които компаниите се придобиват или стават публични - е спаднала до $51,5 млрд. в световен мащаб през второто тримесечие, установи PitchBook. По-голямата част от тази стойност е концентрирана в Азия. В САЩ общата стойност на изходящите сделки е едва $5,5 милиарда - до голяма степен поради слабия пазар на IPO.

В по-добри икономически времена стартиращите компании бяха фокусирани преди всичко върху растежа, но сега настроенията на инвеститорите са се променили. Инвеститорите гледат на това и казват: "Не искам да инвестирам в това", казва Станфорд. "Те казват: "Искам да инвестирам в компания, която има някакво подобие на път към рентабилност."

Самите рискови инвеститори също наблюдават по-строги условия за набиране на средства. През тази година фирмите за рисков капитал са набрали едва $33,3 млрд. в САЩ, което е на път да достигне най-ниската обща сума от 2017 г. насам. Един от светлите лъчи е Азия, където фондовете за рисков капитал са набрали средства приблизително наравно с 2022 г.