Бетонът с ниско съдържание на въглерод може да доведе до „радикална промяна“

Бетонът е най-широко използваният строителен материал в света, но усилията за декарбонизиране на неговото производство доскоро бяха ограничени по обхват

17:07 | 3 юни 2023
Автор: Мишел Ма
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

CarbonBuilt, бързо развиваща се компания за нисковъглероден бетон, обяви през май, че е започнала търговско производство на своя щадящ климата бетон, заедно с партньора за производство на бетонна зидария Blair Block. Компаниите също имат първия си търговски клиент, което отбелязва голяма стъпка напред за тригодишния стартъп.

Бетонът е най-широко използваният строителен материал в света, но усилията за декарбонизиране на неговото производство доскоро бяха ограничени по обхват. Съществуващите решения варират от скъпи въглеродно-отрицателни технологии, които са далеч от комерсиализация, до по-евтини, лесно достъпни алтернативи, които осигуряват ограничено намаляване на емисиите.

Но CarbonBuilt твърди, че тяхната технология – която спечели NRG COSIA Carbon XPRIZE през 2021 г. – е в състояние да намали количеството въглероден диоксид, отделяно по време на жизнения цикъл на бетона със 70% до 100%, като същевременно струва същото като производството на традиционния бетон.

Циментът, една от основните съставки в производството на бетон, е отговорен за повече от 7% от глобалните емисии на CO2. Това се дължи на химичните реакции, когато се произвежда, и високата топлина, необходима за производството му. Това е една от причините бетонът да е строителен материал с такова високо въглеродно съдържание.

Технологията на CarbonBuilt се справя с въглерода на два фронта: замяна на по-голямата част от цимента в бетона със собствена смес от местен материал с ниско съдържание на въглерод и подаване на въглерод в камерата за втвърдяване, използвана за укрепване на блоковете. По този начин въглеродът се съхранява постоянно в твърда форма. Според CarbonBuilt преустроената производствена линия на Blair Block ще избегне поне 2000 метрични тона емисии на CO2 годишно. В допълнение, централата ще премахва повече от 500 метрични тона CO2 от атмосферата годишно.

Това е изключително малко количество въглеродно замърсяване. (За контекст, двупосочен полет от 4500 км отделя около един метричен тон CO2 на пътник.) Но това представлява следващата стъпка в доказателството на концепцията на CarbonBuilt. Решаващо за успеха на CarbonBuilt е, че разходите за производство на техните бетонни блокове са наравно с традиционния бетон. Компанията също така може да продава кредити за премахване на въглероден диоксид за допълнителен доход. Досегашните клиенти включват Shopify и Stripe, които са закупили услугите на компанията, за да изпълнят ангажиментите си за нетна нула.

„Едно от предимствата на това нещо е, че основната производствена икономика е по-добра“, каза Рахул Шендур, главен изпълнителен директор и директор на CarbonBuilt. „Изваждаме една от най-скъпите съставки, която е циментът, и я заменяме с комбинация от евтини, но лесни за достъп индустриални материали, които осигуряват, в комбинация с CO2, свойствата, от които се нуждаем.”

Инвестицията не е без риск за партньорите на CarbonBuilt. Компанията и Blair Block съвместно инвестираха около 2 милиона долара в модернизиране на една от четирите производствени линии на Blair Block, с очакването, че разходите ще бъдат възстановени чрез продажбата на блоковете и въглеродните кредити.

„Това беше една от най-трудните дискусии, които някога съм имал с родителите си“, каза Мат Блеър, съсобственик и вицепрезидент на Blair Block, чиито родители откриха първия завод на компанията през 2007 г. и все още са силно ангажирани в бизнеса. Blair Block отвори втория си завод в Бирмингам през 2016 г. и сега е вторият по големина производител на бетонни блокове в Алабама.

Това, което убеди Блеър и родителите му да предприемат крачка към нисковъглеродния бетон, бяха потенциалните ползи за крайния резултат на компанията. Цената на цимента се увеличава всяка година от 2011 г. насам, сочат данни на US Geological Survey. Повечето производители на бетон работят с тънки маржове на печалба, така че всяка технология, която може да ги подобри, помага, каза Блеър.

„Това е доста радикална промяна, когато стигнете до хора, които са правили блокове половината от живота си и кажете: „Ще се опитаме да го направим без цимент.“

Освен че имат подобни разходи, блоковете отговарят на същите спецификации като традиционните бетонни блокове и могат лесно да бъдат интегрирани във всякакви съществуващи и нови проекти. Първият, който излезе от линията, ще бъде използван от C&C Masonry, местен изпълнител от Алабама, който планира да ги интегрира в няколко общински проекта в щата, включително пожарна.

„За нас работата е както обикновено“, каза собственикът на C&C Masonry Скот Кънингам в изявление. „Благодарение на Blair Block и CarbonBuilt вече сме в състояние да предложим по-устойчива опция на клиентите, без да променяме начина, по който работим, да изискваме от нашите зидари да обработват по-тежки блокове или да искаме от нашите клиенти да плащат повече.“

Стартъпът вече преговаря с десетки други производители на бетон за завършване на модернизация на производствената линия. CarbonBuilt изчислява, че тяхната технология може бързо да бъде интегрирана във всичките около 800 завода за производство на бетон в САЩ.

Освен Blair Block, CarbonBuilt също има друг завод в Аризона, който беше пуснат онлайн тази година, както и няколко други проучвания за осъществимост в ход. Големият фокус на компанията за втората половина на годината е подписването на допълнителни договори, като последващите модернизации предстоят през 2024 г.

Що се отнася до това, което пречи на производителите на бетон да модернизират производствените си линии, Шендур вярва, че това е само въпрос на време. „Много производители са мотивирани от тази комбинация от разширяване на маржа и устойчив продукт без компромис. И когато видят, че това наистина се случва в Blair Block, това ще започне верижна реакция“, каза той.