План на шведските власти да блокират сделки с Китай разтревожи бизнеса

Около 1 500 шведски компании, от малки ИТ фирми до националната гордост Volvo Car AB, имат китайски собственици, показа разследване на обществената телевизия SVT

19:19 | 17 май 2023
Автор: Никлас Роландер, Рафаела Линдеберг 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Във вторник правителството на Швеция внесе предложение, което да позволи на скандинавската държава да налага вето върху чуждестранни инвестиции. Тази стъпка цели да укрепи националната сигурност, но бизнес лобито в страната се опасява, че тя ще доведе до излишни бюрократични процедури.

Предложеният закон е последната от поредица подобни инициативи на европейски държави, които преосмислят отношенията си с Китай. Изпълнителният орган на Европейския съюз също предложи поставянето на китайски компании под търговски ограничения, тъй като се опитва да се справи с фирмите, доставящи на Русия стоки, които подпомагат военната ѝ машина в Украйна.

Около 1 500 шведски компании, от малки ИТ фирми до националната гордост Volvo Car AB, имат китайски собственици, показа разследване на обществената телевизия SVT миналия месец. Въпреки това страната остава една от едва деветте в Европейския съюз, които нямат правна възможност да блокират чуждестранни инвестиции от съображения за сигурност. Тъй като това ще се промени с новия закон, Конфедерацията на шведските предприятия предупреждава, че засиленият акцент върху сигурността в международните търговски отношения може да доведе до икономически рискове.

"Не бива да преминаваме от една крайна ситуация в друга - от липса на какъвто и да било скрининг до най-мащабния в Европа", заяви Ян Олоф Яке, президент на бизнес групата. Въпреки че неговата организация "напълно" подкрепя механизма като такъв, за да се защитят "жизненоважни интереси в областта на сигурността", тя се опасява, че изискването за предварително уведомяване, независимо от това колко големи са инвестициите и откъде идват, може да попречи на компаниите и на Швеция като дестинация за инвестиции.

Над половината брутен вътрешен продукт на скандинавската страна се генерира от износ и шведските власти отдавна са скептични към ограниченията на световната търговия поради своите антипротекционистки инстинкти. Те обаче бяха принудени да преразгледат тази своя позиция на фона на нарастващата конфронтация между западните сили и Китай. През 2020 г. тя стана една от първите европейски държави, които издадоха категорична забрана за допускане на Huawei Technologies Co. и ZTE Corp. да доставят оборудване за 5G клетъчни мрежи.

Новият законопроект, който трябва да влезе в сила през декември, ако бъде одобрен, беше изготвен по инициатива на бившето социалдемократическо правителство и финализиран от настоящия дясноцентристки кабинет. Министърът на правосъдието Гунар Щромер заяви, че предложението има за цел да постигне баланс между поддържането на добър инвестиционен климат и необходимостта от защита на жизненоважни интереси.

"Неизбежно е, че това ще изисква повече административни усилия от сегашните", каза Щромер в коментар, изпратен по електронната поща. "За безпроблемните инвестиции обаче е от съществено значение да се получи бърза обратна връзка и затова в тези случаи органът, отговарящ за разследването, следва да отговори в рамките на 25 дни".

Тъй като Швеция се стреми да се утвърди като център за зелени технологии, редица китайски компании са създали предприятия за доставка на жизненоважни компоненти за развиващия се сектор, сред които е и Northvolt AB, най-големият местен производител на акумулаторни батерии за електромобили в Европа. По-рано този месец Shanghai Putailai New Energy Technology Co. обяви, че планира да построи най-голямата в Европа фабрика за анодни материали, която да снабдява Northvolt, а Shenzhen Kedali Industry Co., най-големият в света производител на корпуси за литиево-йонни батерии, вече е открил цех в близост до първата фабрика на компанията в Skellefteå.

Въпреки това китайската компания Zhejiang Geely Holding Group Co, която притежава мажоритарен дял във Volvo Cars и е вторият по големина акционер на производителя на камиони Volvo AB, не очаква последици за бизнеса си от новия закон, заяви говорителят на компанията Стефан Лундин.

"Geely винаги се адаптира към и следва местните правила и разпоредби на пазарите, на които работим, а този тип проверки на инвестициите са нещо много често срещано на много от нашите пазари".