Разочароващите данни увеличават тревогите за възстановяването на Китай

Централната банка може да намали лихвените проценти през втората половина на годината, за да подкрепи растежа

10:14 | 16 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските разходи и индустриалната активност в Китай нараснаха с по-бавни темпове от очакваното през април, добавяйки признаци, че възстановяването на втората по големина икономика в света губи инерция.

Индустриалното производство е нараснало с 5,6% спрямо година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро (NBS) във вторник, много по-ниско от средната оценка от 10,9% в проучване на Bloomberg сред икономисти. Продажбите на дребно се покачиха с 18,4%, подпомогнати от ниската база за сравнение от миналата година, въпреки че все още не отговарят на очакванията.

Ръстът на инвестициите в дълготрайни активи се забави до 4,7% през първите четири месеца на годината, също по-слабо от прогнозираното. Равнището на безработицата в градовете се понижи до 5,2%, но безработицата сред младите хора достигна рекордните 20,4%.

Заглавните цифри бяха подсилени от сравнения с април 2022 г., когато Шанхай беше в изолация, което доведе до спад в бизнес и потребителската активност по това време. Въпреки това числата бяха разочароващи и предполагат, че на политиците може да се наложи да засилят подкрепата за растеж.

„Силата на възстановяване на Китай тази година вероятно ще бъде по-слаба, отколкото се смяташе досега“, каза У Сюан, главен пазарен анализатор в Tebon Fund Management. Централната банка може да намали лихвените проценти през втората половина на годината, за да подкрепи растежа, каза той.

Китайските акции бяха слабо променени сутринта във вторник, след като по-рано паднаха с цели 0,4%.

Народната банка на Китай (PBOC) намекна в понеделник, че ще продължи да подкрепя политиката, обещавайки „подходящи“ нива на парично предлагане и кредит. По-рано в понеделник тя инжектира повече дългосрочна ликвидност във финансовата система, като същевременно запази непроменен лихвения процент по едногодишните заеми.

„Потреблението остава стабилно, но скокът на младежката безработица до рекордно високо ниво повдига въпроси за това колко устойчиво може да бъде това възстановяване“, каза Мишел Лам, икономист за Китай в Societe Generale SA. „Днешните данни отварят вратата за по-нататъшни намаления на задължителните резерви и лихвените проценти, вероятно през юни. Ключът обаче остава да се повиши доверието в частния сектор и сред домакинствата.“

NBS подчерта глобалните и вътрешните рискове, като каза, че „глобалната среда е все още сложна и мрачна, а вътрешното търсене все още изглежда недостатъчно“.

„Вътрешният стремеж на икономиката към възстановяване все още не е силен“, се казва в съобщение на националната статистика.

Пазарът на жилища остава слаб, показват последните данни, което е още едно препятствие за икономиката. Докато растежът на продажбите на имоти се ускори до 13,2% на годишна база през април, инвестициите в сектора се свиха с 16,2%, според изчисления на Bloomberg, базирани на официални данни. Строителството на нови жилища продължава да намалява.

Цифрите са в съответствие с тенденцията от други скорошни данни, показващи, че икономическото възстановяване е отслабнало след силното начало на годината. Продажбите на имоти по време на празника на Деня на труда останаха под нивата отпреди пандемията и потребителите намалиха ипотечните кредити. Потребителските цени почти не нараснаха през април, докато вносът се срина, което е признак за понижени вътрешни разходи. Заемите от домакинствата и фирмите също се свиха миналия месец.

"Основните данни за производството и продажбите на дребно се повишиха – но само в сравнение с ужасните числа от миналата година, които се сринаха по време на блокирането в Шанхай. Измерени спрямо март, те закъсняват. Междувременно забавянето на инвестициите показва, че държавните разходи не набират скорост. В крайна сметка -  данните са слаби и трябва да допринесат за повече облекчаване на паричната политика", пише Bloomberg Economics.

Данните на NBS показват, че продажбите на дребно са били подкрепени миналия месец от покупки на автомобили и разходи в ресторанти. Производството на автомобили също увеличи индустриалното производство миналия месец, въпреки че производството на текстил и фармацевтични продукти продължи да се свива.

„Днешните по-слаби от очакваното данни показват колко трудно е да се поддържа двигателят на растежа работещ след рестартирането му“, каза Брус Панг, главен икономист за Китай в Jones Lang LaSalle Inc. „Китай ще продължи да осигурява силни резултати на годишна база за дейността през второто тримесечие на 2023 г. на фона на ниската база, но с по-бавен темп на тримесечие спрямо първото тримесечие, тъй като възстановяването губи скорост.“