ЕС се стреми да спечели по-голямо влияние в задния двор на Китай

ЕС ще осъществи 20 проекта по „Глобален портал” в Индо-Тихоокеанския регион”, свързани с инвестиции във водноелектрически централи, слънчеви електроцентрали и транспортна инфраструктура

12:40 | 14 май 2023
Автор: Никлъс Роландер
ЕС се стреми да спечели по-голямо влияние в задния двор на Китай

Европейският съюз предложи по-тесни политически и инвестиционни връзки на около 20 държави от целия Индо-Тихоокеански регион, тъй като блокът се стреми към по-голямо влияние въпреки все по-нарастващите амбиции на Китай и САЩ.

На форума, който събра външните министри от ЕС и Индо-Тихоокеанския регион, няколко оратори говориха за програмата "Глобален портал", която е европейският отговор на мащабния инфраструктурен проект на Китай - инициативата "Пояс и път". Срещата в събота сама по себе си беше израз на пренебрежение към Пекин, който не беше поканен.

"Нашата амбиция е да работим за запазването на Индо-Тихоокеанския регион като свободен, отворен, проспериращ и приобщаващ регион и за изграждането на партньорства между равни", заяви в речта си френският външен министър Катрин Колона. ЕС "отказва да влезе в логика на блокове, която би направила ескалацията и в крайна сметка конфронтацията неизбежни".

След като десетилетия наред ЕС гледаше на Китай предимно като на

търговска възможност, сега се стреми да увеличи влиянието си в региона и да намали зависимостта си от вноса от втората по големина икономика в света, включително на суровини, които са от решаващо значение за екологичния преход на блока.

Зависимостта на ЕС от Пекин, чийто лидер декларира приятелство без граници с руския президент Владимир Путин, се прояви по време на пандемията Covid-19, когато държавите и компаниите се бореха да се снабдят с маски и друго оборудване. Нахлуването на Русия в Украйна засили напрежението, като Западът настояваше Пекин да се дистанцира от Москва.

ЕС за първи път прие обща стратегия за Индо-Тихоокеанския регион през 2021 г., инициирана от Франция, която има отвъдморски територии в района. Париж беше домакин на среща на върха на ЕС за обсъждане на сътрудничеството с региона миналата година, два дни преди нахлуването на Русия. Франция също така току-що се съвзе от прекратяването на договора за подводница от страна на Австралия, тъй като Канбера влезе в отбранителен съюз със САЩ и Обединеното кралство.

Засилване на присъствието

В края на съботния форум, сред чиито гости бяха Индия, Япония и Индонезия, ръководителят на външните работи на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът иска "да засили ангажимента си, за да постигне по-конкретни резултати на място".

Борел заяви, че ЕС ще осъществи 20 проекта по „Глобален портал” в Индо-Тихоокеанския регион”, свързани с инвестиции във водноелектрически централи, слънчеви електроцентрали и транспортна инфраструктура като железопътни линии, пристанища и летища". В края на миналата година ЕС подписа споразумение за партньорство с Тайланд за насърчаване на двустранния диалог в областта на енергетиката, изменението на климата и други въпроси.

Макар че френският външен министър Катрин Колона не спомена Китай, тя заяви, че стратегията "Глобален портал" има за цел да насърчи "трайни и качествени инфраструктурни проекти, които не поставят държавите в ситуация на зависимост", включително в цифровия сектор.

Колона заяви също, че френските фрегати ще патрулират по-често в региона. Миналия месец френски военен кораб патрулира в Тайванския проток, докато Китай провеждаше военни учения в района.

Миналата година Франция не покани представители на САЩ, но в събота Вашингтон беше представен. Франция счита Индо-Тихоокеанския регион за свой приоритет. В региона живеят около 1,6 млн. френски граждани, а Париж има военно присъствие на френските отвъдморски острови, включително Нова Каледония, Уолис и Футуна, както и Майот, и 8000 войници.

ЕС многократно е подчертавал предизвикателството, пред което е изправен, за да убеди партньорите си да застанат на страната на Украйна. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба се включи в дебата в събота, за да отправи молба към индо-тихоокеанските държави да подкрепят Киев.

Различни пътища

Преди началото на дискусиите външният министър на Пакистан Хина Раббани Кхар призна, че има различия по отношение на Украйна. "Всички ние се опитваме да се справим с нея по различни начини", каза Кхар пред репортери. Тя добави, че за Пакистан приоритет е "прекратяването на военните действия", като призова за "процес на възстановяване на живота, на дипломация, на решения, колкото е възможно по-бързо".

През февруари Пакистан, заедно с държави като Индия, Шри Ланка и Китай, се въздържа при гласуването на резолюцията на ООН, призоваваща Русия да се изтегли от Украйна. Пакистан също така поръча руски петрол, за да покрие енергийните си нужди, тъй като се стреми да избегне фалит, като съживи спрения спасителен пакет на стойност 6,5 млрд. долара с Международния валутен фонд.

В петък министрите на външните работи на ЕС се опитаха да покажат единен фронт в отношенията с Китай, като заявиха, че са постигнали първоначален консенсус по общ план за бъдещите връзки - въпреки че все още трябва да измислят как да изгладят различията. Лидерите на ЕС ще се опитат официално да координират подхода си през юни по време на среща на върха в Брюксел.