ЕС иска да обяви за екологични части от авиационната индустрия

Планът за включване на авиационния сектор в зелената таксономия на съюза - дори и най-добре представилите се - вероятно ще разгневи зелените групи

19:40 | 22 март 2023
Обновен: 06:49 | 23 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще представи правила, които очертават как някои самолети могат да се считат за щадящи климата съгласно екологичния наръчник на региона, предлагайки пътна карта към по-чисто бъдеще за индустрия, която традиционно има огромен въглероден отпечатък.

Европейската комисия ще предложи добавяне на производството и лизинг на самолети към зелената таксономия на блока, ако те отговарят на строги критерии, включително да имат нулеви емисии или да не добавят към глобалните и да отговарят на определени лимити за CO2, според проект, видян от Bloomberg.

От 2030 г. пътническите самолети ще трябва да използват минимум 10% дял от устойчиви авиационни горива, увеличавайки се с 2% всяка година, за да отговарят на изискванията за зеления етикет, според проекта. Комисията също така добави правила за други транспортни сектори като автомобилния и морския.

Някои от най-големите авиокомпании в Европа, включително British Airways, Deutsche Lufthansa AG, Air France-KLM и Ryanair Holdings Plc се ангажираха с нулеви нетни емисии до 2050 г. Но авиацията е един от най-трудните сектори за декарбонизация предвид дългото време за разработване на самолети, задвижвани с водород или електричество, както и липса на методи за задвижване на реактивни самолети за дълги разстояния.

Таксономията е стремежът на ЕС да създаде списък с икономически дейности, които допринасят за целта на блока за климатична неутралност до средата на века, с надеждата за насочване на инвестиции от частния сектор към тях. Той също така формира основата на голяма част от екологичното регулиране на блока, включително стандарта за зелени облигации, както и неотдавнашните усилия за възстановяване на жизненоважни чисти технологии.

Но наредбата с правилата е и магнит за противоречия. Решение от миналата година за включване на природен газ и ядрена енергия, макар и при строги условия, вбеси еколозите. Планът за включване на авиационния сектор - дори и най-добре представилите се - вероятно ще предизвика повече гняв сред зелените групи.

Поддръжниците казват, че това ще осигури жизненоважна инвестиция за внедряване на технологии като устойчиви авиационни горива (SAF).

SAF, заместител на базирания на изкoпаеми горива керосин, захранващ днешните реактивни турбини, се очертава като начин за постигане на незабавен напредък към намаляване на емисиите на CO2, като се има предвид, че по-въздействащи промени като самолети, задвижвани с водород и електричество, все още са на чертожната дъска. SAF се произвежда без извличане на повече изкопаеми горива и може да се смесва за използване в съществуващи самолети.

Airbus SE, най-големият производител на самолети в света, залага, че самолетите, задвижвани с водород, могат да бъдат решение за летене с нулеви емисии, и казва, че ще има модел, задвижван от горивото до средата на следващото десетилетие. Планира да започне полетни тестове на двигател с горене на водород, монтиран на фюзелажа на нейния A380 през 2026 г.

Правилата няма да възпрепятстват производството на по-мръсни самолети или увеличаването на размера на флота, въпреки че такива дейности няма да отговарят на условията за зелен етикет.