ЕС загърбва спора със САЩ за субсидиите, насочва се към зелени технологии

Блокът ще се съсредоточи върху намаляване на бюрокрацията за субсидиите и ограничаване на времето за отпускането им

15:14 | 12 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Европейските лидери загърбват острата реторика спрямо Вашингтон относно масивния американски план за субсидии, като вместо това се фокусират върху начините да подобрят собствените си политики, така че европейските компании да са по-конкурентни на САЩ и Китай, съобщава Bloomberg.

Когато 27-те държавни и правителствени ръководители на Европейския съюз се срещнат в Брюксел в четвъртък, те ще обсъдят разхлабването на правилата за субсидиране, така че страните да могат да предложат повече подкрепа на фирмите за зелени технологии, както и начини за създаване на регулаторна яснота, за да привлекат повече инвестиции.

Преди по-малко от два месеца френският министър на финансите Бруно льо Мер заяви, че със своя Закон за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act) САЩ приемат индустриална политика, която повтаря китайския модел на раздаване на субсидии. Някои лидери заплашиха да подадат жалба до Световната търговска организация относно закона. Оттогава насам обаче напрежението отслабва.

„Ще помолим нашите американски приятели да не дискриминират европейските страни в мерките, които предприемат“, посочи германският канцлер Олаф Шолц пред репортери в Брюксел в четвъртък. „И аз съм напълно уверен, че ще успеем в това“, добави той.

Европейско финансиране

Европейско финансиране за зеления преход. Графика: Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкри миналата седмица Индустриалния план на Зелената сделка, който се стреми да ускори развитието на сектора на чистите технологии в ЕС чрез облекчаване на правилата за държавна помощ, опростяване на регулациите и ускоряване на издаването на разрешения за нови проекти. Предложението следва мерките на САЩ, които включват около 500 милиарда долара нови разходи и данъчни облекчения за десетилетие в полза на американските компании.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън приветства предложеното европейско усилие.

„Ако Европа предприеме действия за въвеждане на субсидии, подобни на нашите, това е добре“, коментира тя пред репортери в Тенеси в сряда. „Това е добра климатична политика и има много бизнес за всички нас, за да можем да се възползваме от прехода към чиста енергия. Така че ще работим с тях“, отбеляза Йелън.

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер предложи разхлабване на правилата за държавната помощ, но много държави членки са загрижени, че това може да създаде неравнопоставени условия.

Самата Вестагер предупреди, че твърде много национална подкрепа за компаниите може да постави в неравностойно положение по-малките и по-бедни страни с по-малък фискален капацитет.

Водещи европейски

 Водещи европейски страни по одобрена държавна подкрепа през 2022 г. Графика: Bloomberg

ЕС също така се съсредоточава върху облекчаването на регулаторната бюрокрация чрез ускоряване на издаването на разрешения и намаляване на времето, необходимо за получаване на одобрение за държавна помощ.

„Дългите процеси за издаване на разрешения, които имаме в рамките на ЕС, намаляват нашата конкурентоспособност“, заяви в интервю Еба Буш, вицепремиер на Швеция, отговарящ за индустрията. „Трябва да намерим начин да го съкратим, ако искаме да увеличим нашата конкурентоспособност“, добави тя.

Критиците смятат, че пакетът на Комисията не стига достатъчно далеч и че е необходимо финансиране от целия ЕС, за да се помогне на по-малките страни.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон написа в публикация този месец, че „ние също продължаваме да проучваме допълнителни решения, за да гарантираме постигането на по-голямо общо финансиране на ниво ЕС, така че всички държави членки да имат достъп до необходимото финансиране, като се грижат за техните различни нужди и запазване на равни условия“.