Байдън заложи капан за републиканците в речта си за Състоянието на Съюза

Усилията на Байдън да привлече вниманието на центъра ще станат още по-важни, докато цикълът на кампанията за 2024 г. набира обороти

10:47 | 8 февруари 2023
Автор: Джъстин Синк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Джо Байдън използва обръщението си за състоянието на Съюза във вторник вечерта, за да заложи капан и републиканците в Камарата на представителите нямаше как да не влязат в него.

Байдън възнамеряваше речта му да бъде относително спокойна. Призивът му за двупартийност би предоставил имплицитен контраст с републиканците, които той описва като погълнати от периферията на партията преди преговори с високи залози за лимита на дълга и трудна кампания за преизбиране.

Вместо това крайните републиканци нападнаха директно Байдън. Нощта ще бъде запомнена с момента, в който конгресменът Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия, привърженик на теориите на конспирацията, започна да се подиграва на Байдън от задния ред заради твърдението му, че някои републиканци подкрепят залеза на медицинското осигуряване Medicare и системата за социално осигуряване.

"Лъжец!" — извика тя многократно, а от нейното голямо, подплатено с бяла кожа палто се появи насочен пръст.

Но Байдън превърна инцидента в момент на лекомислие, ухилен, докато заявяваше, че е „постигнал единодушие!“

„Така че ,хора, както очевидно всички сме съгласни, социалното осигуряване и медицинската помощ вече не са тема, нали?“ каза Байдън.

Републиканците продължиха да го прекъсват, включително когато Байдън направи увертюра към законодателите на Републиканската партия да разгледат заедно проблемите на имиграцията. Той също така призова за възстановяване на правата на аборт, отменени от Върховния съд.

В друг момент републиканец от залата изкрещя на Байдън, че смъртните случаи заради употреба на фентанил в нацията са по негова вина. По-късно председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти - който предупреди членовете си по-рано през деня да се представят професионално - изглеждаше да клати глава и да кара членовете, които крещяха в залата, да млъкнат.

В друг запомнящ се момент сенатор Мит Ромни, републиканец от Юта, предупреди новакът от Републиканската партия Джордж Сантос, който излъга за ключови елементи от биографията си и се забави близо до пътеката, преди президентът да влезе.

„Не очаквах, че ще стои там, опитвайки се да се ръкува с всеки сенатор и президент на Съединените щати“, каза Ромни. Сантос отвърна на Ромни в Twitter, като каза, че Ромни никога няма да стане президент.

Но едно нещо, което Байдън доказа през цялото си президентство, е, че целта му е да бъде по-малко шоумен, отколкото твърда ръка – чиито победи произтичат от възприятието, че той е разумният вариант в прекалено разгорещените политически битки.

А в Белия дом сътрудниците отпразнуваха избухванията на Републиканската партия като постигане на целта, която си бяха поставили: продаване на президента като опитен и прагматичен лидер, който вече е направил нацията по-сигурна и просперираща и който е способен да се издигне над партизанския хаос, който обхвана Вашингтон.

„Хората ни изпратиха ясно послание: борбата в името на битката, властта в името на властта, конфликтът в името на конфликта не ни води доникъде“, каза Байдън. „И това винаги е било моето виждане за страната.“

Усилията на Байдън да привлече вниманието на центъра ще станат още по-важни, докато цикълът на кампанията за 2024 г. набира обороти.

Републиканските кандидати – декларирани и потенциални – прекараха деня на речта за Състоянието на Съюза, обръщайки се към по-екстремните крила на партията. Бившият президент Доналд Тръмп намекна в личната си социална медийна мрежа, че Рон ДеСантис, неговият вероятен съперник за номинацията, се е занимавал с козметика. Междувременно губернаторът на Флорида проведе кръгла маса, за да се противопостави на това, което той нарече медийно пристрастие.

Демократите също видяха благоприятен контраст с официалния републикански отговор на речта на Байдън, произнесена от губернатора на Арканзас Сара Хъкаби Сандърс. Бившият прессекретар на Белия дом на Тръмп нарисува мрачна картина на „лява културна война“, в която американците са принудени да участват в либерални „ритуали, да поздравяват знамената си и да се покланят на фалшивите си идоли“.

Има рискове за стратегията на Байдън. Въпреки че се радваше на изборен успех, президентът рискува кампания за преизбиране с по-твърд опонент от Тръмп и без стимула, който миналогодишното решение на Върховния съд за абортите даде на демократите в средата на изборите.

Усилията му да рекламира досегашните си постижения трудно стигат до до избирателите. Около 62% от американците смятат, че Байдън е постигнал „не много“ или „малко или нищо“ по време на президентството си, докато 36% казват, че е постигнал „много“ или „доста“, според Washington Post/ABC News проучване, публикувано тази седмица.

Той никога не е бил сред по-изтъкнатите президентски оратори и обръщението във вторник – което го накара да обърка лидерската позиция на лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и често да се опира на остаряла реторика – е малко вероятно да промени това възприятие .

И изявлението на Байдън също така предложи на републиканците случайни възможности да подкопаят усилията му да се представи като центрист.

Когато Байдън каза, че е казал на енергийните компании, че „ще имаме нужда от петрол поне още едно десетилетие“, съкратената времева линия предизвика шумен смях от републиканците и накара президента да отстъпи.

И все пак нестандартните моменти не бяха достатъчни, за да надделеят по-широкия тон на речта или моментите, в които Байдън, на своите 80 години, изглеждаше с удоволствие да общува с републиканските си антагонисти, проблясвайки с бодрост и пъргавина, които противодействаха на притесненията относно възрастта му.

И Байдън рекламира двупартийните постижения от началото на мандата си, отбелязвайки, че някои републиканци искат да рекламират подписания от него законопроект за инфраструктурата – дори ако те самите не се присъединиха към колегите си в гласуването за него.

„Обещах да бъда президент на всички американци“, каза Байдън, добавяйки с остри думи към опозицията: „Ние ще финансираме вашите проекти. И ще се видим на първата копка.“