Напрежението между Вашингтон и Рияд нараства отвъд пазара на петрол

Редица страни избират да се противопоставят на САЩ, дори това да противоречи на собствените им икономически интереси

08:31 | 14 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия, и Нарендра Моди, премиер на Индия. Снимка: T. Narayan/Bloomberg
Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия, и Нарендра Моди, премиер на Индия. Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Когато президентът на САЩ Джо Байдън обвини Саудитска Арабия, че застава на страната на Русия по отношение на петрола, Рияд се представи като развиваща се сила, която се противопоставя на Вашингтон и се грижи за собствените си интереси.

Саудитска Арабия обедини износителите на петрол зад понижение на производството с два милиона барела – договорено от Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори (ОПЕК+), която Рияд управлява, заедно с Русия. Турция и Китай обаче също се изказаха в подкрепа на Саудитска Арабия, въпреки че като вносители на енергия те страдат от хода, договорен на 5 октомври, който поддържа цените на петрола около 90 долара за барел, докато икономическите перспективи се влошават.

Спорът за петрола разкрива по-широка промяна – страните са готови да се противопоставят или да поставят под съмнение влиянието на САЩ, дори ако това противоречи на техните непосредствени икономически интереси, пише Bloomberg. Те искат да задълбочат връзките си с кралството, което се радва на икономически бум, или да намерят начини да се възползват от американско-саудитските търкания в собствените си спорове с Вашингтон.

Това се случва малко преди срещата на върха на Г-20 тази седмица в Бали, на която Байдън ще се стреми да набере международна подкрепа за по-нататъшната изолация на Русия и преодоляване на ефекта от това върху глобалната икономика и енергийните пазари.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия изпраща повечето от петрола си към Китай, Южна Корея, Япония и Индия. Графика: Bloomberg 

Понижение в цените на петрола би било полезно за Турция, където енергийните разходи тласнаха инфлацията до 20-годишен връх, но Анкара възразява срещу това САЩ да заплашват друга държава, заяви турски представител, пожелал да запази анонимност.

„Този ​​тормоз не е правилен“, посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу на 21 октомври, след като Байдън се закани, че Саудитска Арабия ще понесе „последици“ заради резултата от срещата на ОПЕК+. Турция възразява срещу реакцията на САЩ, въпреки че е удовлетворена от нарастващите цени, добави той.

Турският лидер Реджеп Ердоган има и други основателни причини да застане на страната на Рияд. Той потърси финансова подкрепа от Саудитска Арабия преди президентските избори през следващото лято.

Китай, в собствения си задълбочаващ се спор със САЩ относно глобалната търговия, похвали стремежа на Саудитска Арабия към „независима енергийна политика“ след решението на ОПЕК+. Пекин заяви, че Рияд трябва да играе „по-голяма роля“ в международните и регионални дела. Китай е най-големият търговски партньор на Саудитска Арабия и най-големият купувач на петрол.

Китайският лидер Си Дзинпин планира скоро да посети Саудитска Арабия, каза външният министър на кралството миналия месец, тъй като двете страни укрепват връзките си в областта на търговията и сигурността - нещо, което обезпокоява Вашингтон. Междувременно саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман също подготвя по-широка азиатска обиколка около срещата на Г-20, включително посещение в Индия и среща в рамките на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Тайланд.

Принц Мохамед е все по-способен да проектира политическо влияние в региона и извън него, като високите цени на петрола водят до най-бързия темп на растеж на Саудитска Арабия сред големите икономики от Г-20. Престолонаследникът „не си представя страната като играч от второ ниво“, написа този месец Карън Йънг, старши изследовател в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

37-годишният лидер „вижда нововъзникващия геополитически ред като податлив, съставен от набор от взаимосвързани части, и вярва, че Рияд има правото да работи с променящо се съзвездие от партньори, за да движи пазарите и да оформя политическите резултати“, посочва експертът.

Четири от

Четири от основните търговски партньори на Саудитска Арабия са в Азия. Графика: Bloomberg 

Индия, един от най-големите купувачи на саудитски суров петрол, поставя дългосрочните ползи от отношенията със Саудитска Арабия пред незабавните отрицателни ефекти от цените на суровината, твърдят двама индийски представители. Страната вярва, че износителите на петрол от Персийския залив се стремят да разнообразят геополитическите връзки на фона на нарастващото съперничество между големите сили и тя ще спечели, посочват още те.

И Китай, и Индия в момента се възползват от понижените цени на руския петрол, което спомага за облекчаване на по-високата цена на барела от Близкия изток.

Вече всичко е възможно на следващата среща на ОПЕК+ на 4 декември, твърдят двама запознати източници. По техни думи Рияд и Вашингтон са в пълно несъгласие помежду си по всички теми - от основите на петролния пазар до политическите въпроси.