Renault и Nissan постигнаха сделка за преструктуриране на алианса

Споразумението включва и съвместно разработване на няколко нови модела в световен мащаб

19:10 | 6 февруари 2023
Автор: Албертина Торсоли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Renault SA и Nissan Motor Co. подписаха споразумение, насочено към облекчаване на дългогодишното напрежение между двете компании, позволявайки им да продължат напред във време на несравними предизвикателства за автомобилната индустрия.

Като част от трудно постигнатия пакт, Renault ще намали участието си в Nissan до 15% от 43%, за да възстанови баланса на неравномерните капиталови връзки, казаха партньорите в понеделник, разрешавайки причина за търкания, които забавиха сътрудничеството в решаващ момент за производителите на автомобили в световен мащаб. Споразумението включва и съвместно разработване на няколко нови модела в световен мащаб.

Nissan възнамерява да инвестира в бизнеса на Renault за електрически превозни средства Ampere за до 15% дял в предприятието, което се отделя от операциите на Renault за двигатели с вътрешно горене и задвижване. Младшият партньор Mitsubishi Motors Corp. също ще прецени инвестиране в Ampere.

Партньорите се съгласиха да си сътрудничат по няколко промишлени проекта, като окончателният пакт все още подлежи на ограничен брой условия, включително регулаторни одобрения, които се очаква да бъдат получени до края на първото тримесечие. Предвижда се сделката да приключи до края на годината.

Тези проекти могат да генерират стотици милиони евро печалба за компаниите с течение на времето, достигайки до милиарди, „ако нещата вървят много, много добре“, каза главният изпълнителен директор Лука де Мео пред репортери на брифинг в Лондон. „Уместността на тези проекти е била подценявана досега.“

Новите начинания включват разработването на няколко нови модела в производствени обекти в Южна Америка и Индия от съвместни платформи, както и в Европа, включително електрически ван, наречен FlexEVan. В основния регион на Renault партньорите ще си сътрудничат и в областта на зареждането и рециклирането на електрически автомобили.

Споразумението има за цел да даде нов тласък на почти 24-годишно партньорство, което почти се разпадна след падението през 2018 г. на неговия бивш лидер Карлос Гон. Новото споразумение за съюз ще бъде въведено за първоначален период от 15 години.

Днешното споразумение слага край на месеци на напрегнати преговори, усложнени от различните часови зони, като важните срещи често се провеждаха чрез видеоконференции посред нощ. Културните различия между Франция и Япония доведоха до чести недоразумения, което допълнително изостряше взаимните подозрения, които преследват съюза от години.

„За Nissan по-голямата свобода в управлението е положително развитие. Проектите по същество са инициативи, които досега са били в застой и алиансът вече би трябвало да работи по тях. Ако Nissan изкупи обратно собствените си акции и след това ги анулира, това би било положително за цената на акциите на Nissan, но имайки предвид текущите пари, това едва ли ще се случи точно сега", каза Ацуо Йошида, анализатор на Bloomberg Intelligence.

Де Мео, който за първи път публично спомена за план за основен ремонт на Renault миналия февруари, работи в продължение на месеци, за да възстанови доверието с изпълнителния директор на Nissan Макото Учида в опит да възстанови партньорството. Дискусиите се засилиха през октомври, когато Учида и главният оперативен директор Ашвани Гупта се срещнаха в Япония с де Мео и Франсоа Провост, които наблюдават партньорствата на Renault.

Споразумението помага за облекчаване на дисбаланс, който е бил източник на напрежение и недоволство от години. Въпреки че Renault има огромен дял в Nissan, японският автомобилен производител е продал 3,3 милиона автомобила през 2022 г. в сравнение с 2,05 милиона на партньора си. Делът на Renault също включва права на глас, докато този на Nissan не. Преди пет години опасенията, че Гон - по това време председател на двете компании и техния алианс - ще търси по-тясна интеграция, включително сливане, бяха фактор за отстраняването му и ареста по обвинения в неотчитане на компенсации.

Renault планира да прехвърли 28,4% от акциите на Nissan във френски тръст, като правата на глас ще бъдат неутрализирани за повечето решения. Компанията ще продължи да се възползва от дивидентите на Nissan до продажбата на дела. Попечителят ще бъде инструктиран да продаде акциите, когато това ще бъде „търговски разумно“ в координиран и организиран процес. Освен това Renault няма задължение да продаде дела в определен срок.

„Един добре работещ съюз е силно желателен за икономии от мащаба и избягване на разходи, но остава да видим дали по-малък дял в Nissan може да постигне това“, каза Хенинг Косман, анализатор в Barclays Plc.