Москва и Техеран ще произвеждат съвместно нови ирански дронове в Русия

Двете страни задълбочават военното партньорство, което тревожи Запада

18:22 | 6 февруари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Москва и Техеран напредват с плановете си за изграждане на нова фабрика в Русия, която би могла да произвежда най-малко 6000 ирански дрона за войната в Украйна, последният знак за задълбочаване на сътрудничеството между двете нации, казаха служители от страна-сьюзник на САЩ, пише The Wall Street Journal.

Като част от техния нововъзникващ военен съюз, казаха служители, иранска делегация на високо ниво е отлетяла за Русия в началото на януари, за да посети планираното място за фабриката и да уточни подробностите, за да се стартира проекта. Двете страни се стремят да построят по-бърз дрон, който може да създаде нови предизвикателства за украинската противовъздушна отбрана, казаха официални лица.

Техеран вече е предоставил на Москва стотици безпилотни самолети, които са използвани за удари на военни и цивилни цели в Украйна, казаха американски официални лица. Администрацията на Байдън предупреди, че Русия и Иран развиват „пълноценно партньорство за отбрана“. Белият дом твърди, че Москва е обучавала ирански пилоти да управляват руски изтребители с намерението да изпрати тези самолети на Техеран до края на годината.

През декември Белият дом предупреди, че Москва и Техеран обмислят дали да изградят съвместна линия за производство на дронове в Русия.

Сега преговорите са се превърнали в конкретни планове с посещението на 5 януари в руския град Елабуга, на около 900 км източно от Москва. Делегацията е посетила празното място, където лидерите от двете нации планират да построят нова фабрика, която може да произведе най-малко 6000 дрона през следващите години, казват източниците на WSJ.

Длъжностните лица казаха, че иранската делегация е ръководена от бригaден генерал Абдола Мехраби, ръководител на изследванията за аерокосмическите сили на иранската Революционна гвардия, и Гасем Дамавандиан, главен изпълнителен директор на иранската авиационна индустрия Quds, ключов производител на отбраната, който според САЩ е централен за разработването и изграждането на дронове на страната.

Русия и Иран не са коментирали официално.

Досега Иран е предоставял на Русия най-вече така наречените безпилотни самолети-самоубийци, известни като Shahed-136, които съдържат скромно количество експлозиви, които детонират, когато безпилотните превозни средства се разбият в техните цели.

Русия е използвала безпилотните самолети, за да атакува електрическата мрежа на Украйна в опит да осакати електроснабдяването на страната през студената зима и да подкопае морала. С течение на времето противовъздушната отбрана на Украйна успя да неутрализира до голяма степен заплахата от дронове. Shahed-136 е бавно движещ се и шумен дрон с витлови двигатели, което го прави относително лесен за забелязване и сваляне. Украйна е свалила повече от 540 дрона, откакто започнаха да се появяват над небето на страната миналата есен, според военновъздушните сили на страната.

Сега, казаха официални лица, Иран работи с Русия за разработването на модел Shahed-136, който се очаква да включва нов двигател, за да лети по-бързо и по-далеч. Новата фабрика ще произвежда усъвършенствания дрон. Това може да създаде нови предизвикателства за Украйна и други нации, които биха могли да бъдат мишени за безпилотните самолети.

Строителството още не е започнало, така че не се очаква производствената линия да има незабавно въздействие върху баланса на силите в Украйна, където признаците сочат, че Русия ще предприеме нова офанзива през следващите седмици.

Фабриката за дронове е част от сделка за 1 милиард долара между Русия и Москва, казаха официални лица. Москва е предоставила на Иран оръжия, иззети на бойното поле в Украйна, които те се опитват да реконструират, казаха официални лица.

САЩ предупредиха, че Иран се е съгласил да предостави на Москва балистични ракети. Засега официални представители на САЩ и съюзниците казаха, че няма индикации Техеран да е изпратил такива ракети на Русия.

Русия и Иран продължават да развиват по-тесни връзки на различни фронтове. Двете страни наскоро свързаха междубанковите си системи за съобщения за разплащане, проправяйки пътя за всички ирански банки да извършват транзакции с руски кредитори. И двете страни са изправени пред строги международни санкции срещу своите банкови индустрии.