Икономисти увеличиха прогнозите за растеж на Китай

Според осреднената оценка на проучване на Bloomberg сред икономисти, втората по големина икономика в света ще нарасне с 5,1% през 2023 г. и с 5% през следващата година

15:05 | 19 януари 2023
Автор: Синтия Ли
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономисти подобриха прогнозите си за икономическия растеж на Китай през 2023 и 2024 година, след като икономиката на страната се оказа изненадващо устойчива през на 2022-ра година, а властите се отказаха от своите ограничения свързани с коронавируса по-бързо от очакваното, като така форсираха нейното възстановяване.

Според осреднената оценка на проучване на Bloomberg сред икономисти, втората по големина икономика в света ще нарасне с 5,1% през 2023 г. и с 5% през следващата година. Прогнозите са по-високи от направените през миналия месец, когато очакванията бяха за ръст от 4,8% и 4,9%.

Отварянето на

Внезапното прекратяване на тригодишната политика на нулев Covid през миналия месец и пикът на инфекциите, който много региони достигнаха през последните няколко седмици подхраниха оптимизма, че разходите за възобновяване на работата ще бъдат ограничени до периода на празниците, когато активността традиционно е слаба. Много анализатори очакват, че потреблението ще се възстанови след отшумяването на вълните от инфекции и ще бъде основен двигател на растежа.

Основните икономически показатели, публикувани от правителството по-рано тази седмица за декември и четвъртото тримесечие на миналата година, надминаха оценките на анализаторите, което накара големи банки като Goldman Sachs Group Inc. и Societe Generale SA да повишат прогнозите си за растежа през 2023 г.

Какво казват икономистите на Bloomberg:
Сега прогнозираме растежът да се ускори до 5,8% през 2023 г. от 3,0% през 2022 г. Това е повече от ноемврийската ни прогноза от 5,1%, която предполагаше по-бавен край на Covid нула, с пълно отваряне към средата на годината.
Оценките ни показаха, че растежът ще се повиши с 1,6 процентни пункта през годината след повторното отваряне. По-бързият край на нулевия Covid означава, че през 2023 г. ще се има по-голям тласък, отколкото бяхме предвидили преди това.
Чан Шу, Ерик Жу и Дейвид Ку

Според проучването на Bloomberg икономистите очакват растежът през текущото тримесечие да се смекчи до 2,5%, което е спад спрямо предишната им прогноза за 3,1%, преди да се ускори до 6,8% през периода април-юни.
"Бързото отваряне на пазара породи надежди за икономически тласък, особено по отношение на частното потребление, но има преходна болка, която трябва да се изтърпи поне през първото тримесечие", заяви Бернард Ау, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Кофас.
Бернард Ау предупреди за множество препятствия, пред които все още е изправена китайската икономика, като например слабото потребителско доверие на фона на затегнатия пазар на труда и отслабващия износ.
"Съществува риск, че въпреки политическите мерки и повторното отваряне на пазара, Китай все още може да не получи очаквания икономически тласък", каза той.

Други акценти от проучването:
- Осреднената оценка за износа за тази година беше намалена от -0,4 % на -3,7%, докато прогнозата за вноса беше намалена от 1,3% на -0,1%.
- Инвестициите в дълготрайни активи се очаква да нараснат с 5,5% през тази година спрямо 5,4% в предишното проучване. Предвижда се ръстът на продажбите на дребно да се ускори до 7,5% спрямо 6,3% преди това
- Прогнозите за потребителската инфлация остават непроменени - 2,3% и 2,2% за 2023 г. и 2024 г.
- Предвижда се едно намаление на коефициента на задължителните резерви за големите банки през това тримесечие до 10,75%, без промяна спрямо предходното проучване.