Голямо китайско пристанище залага на роботи, за да преодолее смущенията след Covid

Северното китайско пристанище Тиендзин работи по пълното автоматизиране на всички операции с помощта на Huawei

11:25 | 17 януари 2023
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Едно от най-големите пристанища в света работи по пълното автоматизиране на всички пристанищни операции в опит да се справи с предизвиканите от Covid смущения във веригата за доставки и недостига на работна ръка, пише Bloomberg News.

Северното китайско пристанище Тиендзин се стреми да разработи "цифров близнак" в рамките на три до пет години, заяви пред репортери тази седмица Ян Дзиемин, вицепрезидент на компанията-майка Tianjin Port Group Co. 

"Всички пристанища по света трябва да се стремят да бъдат по-интелигентни, екологични и ефективни", каза той. 

China Port
Пристанище Тиендзин се обръща към автоматизацията, за да преодолее задръстванията в пристанищата

Пристанище Тиендзин работи с Huawei Technologies Co. и други, за да се справи с предизвикателствата, пред които е изправен пристанищният сектор, включително с това как да направи веригите за доставки по-устойчиви, каза Ян. 

Huawei подпомага тази инициатива с опита си в областта на комуникационните технологии, изкуствения интелект и автономното шофиране, каза той. Според Huawei компанията ще инсталира софтуер и сензори на автономните превозни средства, ще предостави безжична технология за насочване на превозните средства по пътищата и ще работи с телекомуникационни компании за осигуряване на бързи и надеждни мрежови връзки. 

Прекъсванията на движението и трудовите вълнения доведоха до задръствания в пристанищата по света през миналата година и до скок в цените на превозите. А Китай сега се бори с отдръпването от нулевия Covid, което отприщи вълна от инфекции и причини смъртта на десетки хиляди души.

Роботите вече работят, като качват и свалят контейнери в интелигентен терминал, изграден съвместно с Huawei, който започва работа през 2021 г. и изисква само 25% от човешката работна сила, необходима за управлението на съседните докове. Терминалът е и напълно без шофьори.

China Port
Контролната зала на интелигентен терминал.

Операторите на пристанище Тиендзин - едно от най-големите в света по обем на контейнерите - изпитват затруднения да намерят и задържат шофьори на камиони, които да товарят и разтоварват контейнери на терминалите му, казва Йорк Юекун, главен технологичен директор на Huawei за интелигентни пътища, водни пътища и пристанища. 

Пристанище Тиендзин обработва освен контейнери и руда, въглища, петрол, автомобили и други стоки. То е популярно пристанище за круизи в Северен Китай и лизингов център за самолети и кораби. Според последния доклад за работата на правителството през миналата година контейнерната му обработка е надхвърлила 21 милиона TEU*. 

Автоматизацията на пристанищата се появява в началото на 90-те години на миналия век с нарастването на световната търговия и оттогава съоръженията по света инвестират в автоматизирането на поне част от операциите на терминалите си, според McKinsey & Co. Китай провежда политики за улесняване на развитието на интелигентни пристанища поне от 2017 г., като през същата година големи играчи като пристанищата в Шанхай и Циндао откриха първите си автоматизирани докове.

За Huawei партньорството с пристанище Тиендзин е сигнал за стремеж към разработване на нови бизнес линии, след като ограниченията за износ на технологии от САЩ погубиха бизнеса ѝ със смартфони и ограничиха продажбата на модерно оборудване на развитите пазари.

Компанията се е насочила към разработване на интелигентни решения за улесняване на цифровизацията на традиционни предприятия като пристанища и мини, като използва родните технологии 5G и изкуствен интелект - заедно с навигационната спътникова система BeiDou, китайската алтернатива на GPS - за да помогне за справяне с безопасността на работниците, недостига на служители и проблемите с разходите.

*TEU е мерна единица, отговаряща на един 20-футов контейнер, и често се използва за измерване на капацитет на товар на кораби и терминали.