Посещението на Си Дзинпин в Саудитска Арабия носи обещание за повече търговия с петрол

Срещата на високо равнище се провежда в момент, когато връзките между САЩ и Саудитска Арабия се изостриха заради петролната политика

18:45 | 9 декември 2022
Автор: Силвия Уестол
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай е готов да разшири търговията с петрол със Саудитска Арабия, заяви китайският президент Си Дзинпин по време на посещение в кралството, което засили връзките между икономика № 2 в света и нейния основен доставчик на суров петрол.

По време на срещата в Рияд в четвъртък Си и престолонаследникът Мохамед бин Салман се договориха също така да провеждат срещи на високо равнище на всеки две години, тъй като повишиха нивото на отношенията си до всеобхватно стратегическо партньорство, съобщи официалната информационна агенция Синхуа. В петък китайският лидер ще се срещне с още арабски лидери.

Срещата на високо равнище се провежда в момент, когато връзките между САЩ и Саудитска Арабия се изостриха заради петролната политика.

Китай ще се стреми да засили координацията със Саудитска Арабия по отношение на енергийната политика и проучванията, се казва в изявление на китайското външно министерство. Саудитска Арабия, заедно с Русия, е фактическият лидер на ОПЕК+ - картел на производителите, който изпомпва приблизително половината от световния петрол.

Според данни, събрани от Bloomberg, дневният износ на суров петрол от Саудитска Арабия за Китай е бил средно 1,65 млн. барела тази година. Това е на стойност около 130 млн. долара по днешните цени.

Не беше спомената идеята, че Саудитска Арабия може да приема плащания в юани за петрол вместо в долари, както беше съобщено по-рано тази година. Дипломати и анализатори заявиха тогава, че съобщенията трябва да се разглеждат по-скоро като политическо послание към САЩ, отколкото като планове на кралството, отчасти защото саудитският риал е обвързан с долара, за да се предпази от колебанията на цените.

Двете страни подписаха и множество пактове в областта на енергетиката и инвестициите, макар че подробностите бяха оскъдни. Те обявиха планове за синхронизиране на подписаната от Си инфраструктурна програма "Един пояс, един път" с "Визия 2030" на кралството, която има за цел да освободи икономиката от зависимостта ѝ от петрола.

Си и принц Мохамед "разгледаха аспектите на партньорството и съвместните усилия за координация", съобщи държавната Саудитска агенция по печата. Синхуа заяви, че Си се е съгласил да помогне за стимулиране на китайския туризъм в близкоизточната държава и да разшири културните връзки.

Усилията включват  още споразумение с китайската компания Huawei Technologies Co. за комплекси за изчисления в облак и високоскоростен интернет в Саудитска Арабия.

Тези стъпки показват желание за укрепване на отношенията, точно както се охлаждат връзките на двете страни със САЩ. През октомври президентът Джо Байдън обвини Рияд, че се е съюзил с Русия по отношение на съкращаването на производството на петрол, като обеща неуточнени "последствия", а федералната комисия по комуникациите предприе действия за отстраняване на Huawei от американския пазар на телекомуникационно оборудване.