Петролът се стабилизира след тридневен спад и растящи опасения за търсенето

West Texas Intermediate се търгуваше близо до $74 за барел, след като фючърсите потънаха с почти 9% през предходните три сесии

09:32 | 7 декември 2022
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът беше стабилен след тридневен спад, тъй като предупрежденията на големите банки в САЩ за трудна перспектива за 2023 г. разпалиха безпокойството относно перспективите за търсенето и намалиха апетита за рискови активи, включително суровини.

West Texas Intermediate се търгуваше близо до $74 за барел, след като фючърсите потънаха с почти 9% през предходните три сесии, тъй като оптимизмът около хода на Китай да разхлаби строгите ограничения срещу Covid беше смекчен от данни, показващи свиващ се износ. Сред мрачните прогнози, главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc. Дейвид Соломон каза, че „предстоят трудни времена“.

Aмериканският бенчмарк се насочва към първото последователно тримесечно понижение от средата на 2019 г., тъй като централните банки затягат паричната политика. Последният спад идва в сложен момент, като търговците оценяват последиците от ограничаването на руския петрол от Г-7, включително таван на цената, който има за цел да накаже Москва за войната в Украйна. Спадът идва и на фона на намаляваща ликвидност, подклаждайки волатилността.

Страховете от рецесията „обхванаха пазара, тъй като търговците обмислят затягане на паричната политика“, каза Джеймс Уислър, управляващ директор на брокерската компания Vanir Global Markets Pte в Сингапур. „Също така виждаме ранно възстановяване на ликвидността, като търговците излизат от позиции след силно нестабилна година.“

В отговор на горната граница, която е определена на 60 долара за барел, Русия обмисля определянето на долна цена за своите международни продажби на петрол. Москва може или да наложи фиксирана цена за националните барели, или да определи максимални отстъпки спрямо международните показатели, на които те могат да бъдат продадени.

Китай облекчи набор от ограничения за Covid в сряда, включително разрешаване на домашна карантина и премахване на определени изисквания за тестове. Твърди се също, че най-големият вносител на суров петрол в света пренасочва фокуса към икономиката, като се обмисля цел за растеж от около 5%.

Времевите спредове сигнализират за обилни краткосрочни доставки на суров петрол. Тримесечният спред за глобалния бенчмарк Brent се спусна още повече в контанго - когато по-късно датираните фючърси се търгуват с премия спрямо бързите договори. Разликата беше 56 цента за барел в контанго, в сравнение с повече от 4 долара за барел в противоположната структура на обратно контанго преди месец.

Междувременно Американският петролен институт съобщи, че запасите в САЩ са намалели с повече от 6 милиона барела миналата седмица, според хора, запознати с данните. Официалните данни за запасите следват по-късно в сряда.