Демократите печелят пълно мнозинство в Сената след победата в Джорджия

Демократът от Джорджия Рафаел Уорнок спечели балотажа в щата и е преизбран в Сената

07:33 | 7 декември 2022
Обновен: 07:34 | 7 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сенаторът демократ Рафаел Уорнок спечели преизбирането на втория тур на изборите в Джорджия, побеждавайки претендента на Републиканската партия Хершел Уокър, който беше подкрепен от бившия президент Доналд Тръмп.

След преброяване на 97% от гласовете Уорнок имаше 51,2% срещу 48,8% за Уокър, предаде AP.

Победата означава, че демократите ще имат пълен контрол върху комисиите в Сената и вече няма да трябва да се придържат към споразумение за споделяне на властта с Републиканската партия.

„След тежка кампания – или трябва да кажа кампании – за мен е чест да изрека най-мощните думи, изричани някога в една демокрация: Хората се изказаха“, каза Уорнок пред аплодиращата тълпа.

Уокър призна загубата си в кратки забележки към поддръжниците, призовавайки хората да продължат да гласуват на избори и да подкрепят избраните служители. Той не спомена Уорнок по име.

„Няма извинения в живота и няма да си измислям такива сега, защото се борихме страхотно“, каза той.

Победата на Уорнок означава, че демократите ще контролират Сената с 51-49 от януари, като леко ще засилят влиянието си върху камарата, която контролират от началото на 2021 г., когато Уорнък беше избран за първи път заедно със своя колега демократ от Джорджия сенатор Джон Ософ.

Победата означава, че демократите ще имат пълен контрол върху комисиите в Сената и вече няма да трябва да се придържат към споразумение за споделяне на властта с Републиканската партия. Уорнок беше първият чернокож, избран някога в Сената на САЩ от Джорджия.

Победата на демократа Джон Фетърман над републиканеца Мехмет Оз в Пенсилвания през ноември даде на демократите контрол над камарата с поне 50 на 50 партийно разделение, благодарение на решаващия вот на вицепрезидента Камала Харис. Победата на Уорнок дава на ръководството на демократите малко място за глътка въздух и повече власт.

Съгласно настоящото споразумение за споделяне на властта, демократите не могат да издават призовки без подкрепата на Републиканската партия. Сега председателите на комисии ще могат да издават призовки и да осигурят противовес на Камарата на представителите, ръководена от Републиканската партия, която планира агресивни разследвания на президента Байдън, неговото семейство и администрация.

Понастоящем комисиите на Сената са разделени поравно, което прави процеса по-бавен за одобряването на номинираните от Байдън. Победата на Уорнок дава на демократите малко мнозинство във всеки панел.

Демократите също ще имат малко повече гъвкавост при приемането на законодателство. През последните две години законодателите прокарваха партийни законопроекти през равномерно разделения Сенат, но приемането на законодателство изискваше всички демократи да се съгласят, ако републиканците са обединени в опозиция. Това даде лост на центристките сенатори Джо Манчин и Кирстен Синема, които принудиха партията да направи големи промени и съкращения в своя закон за данъците, здравеопазването и климата, първоначално наречен Build Back Better. Едно място в повече дава на всеки отделен сенатор по-малко влияние върху дневния ред.

Над 1 милион души гласуваха във вторник, а гласуването премина гладко с малко проблеми в целия щат, според Габриел Стърлинг, главен оперативен директор на кабинета на щатския секретар на Джорджия, който наблюдава изборите. Денят на изборите последва рекордно предсрочно гласуване на балотажа, в който около 1,85 милиона гласа лично и по пощата бяха преброени до 2 декември, последния ден на предсрочното гласуване.

Победата на Уорнок идва след четири седмици на интензивна кампания на балотажа, което се изискваше от закона на Джорджия, след като нито един от кандидатите не спечели повече от 50% от гласовете на изборите на 8 ноември. В това състезание либертарианец спечели около 2% от подадените гласове. Уорнок, 53 годишен пастор, спечели малко повече гласове от Уокър през ноември, но по-малко от 50%, което доведе до балотаж.

Дори преди балотажа надпреварата за Сената в Джорджия вече беше една от най-скъпите надпревари за Конгреса на всички времена, с около 250 милиона долара, похарчени за политически реклами от двете партии само на общите избори.

Приблизително 11-те милиона жители на Джорджия бяха подложени на цунами от политически реклами, листовки в пощенските им кутии и доброволци, чукащи на вратите им. Рекламите за надпреварата имаха рязко негативен тон, като кампаниите и групите, които ги подкрепяха, критикуваха кандидатите за обвинения в малтретиране на жени, минали изявления и други теми.