Световната икономика се насочва към една от най-лошите си години от 1993 г.

Bloomberg Economics прогнозира растеж от едва 2,4% през 2023 г.

18:01 | 6 декември 2022
Автор: Андрю Аткинсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната икономика е изправена пред една от най-лошите си години през последните три десетилетия, тъй като енергийните сътресения, отприщени от войната в Украйна, продължават да отекват, според Bloomberg Economics.

В нов анализ икономистът Скот Джонсън прогнозира растеж от едва 2,4% през 2023 г. Това е по-малко от очакваните 3,2% през тази година и най-ниското ниво - с изключение на кризисните 2009 и 2020 г. - от 1993 г. насам.

Заглавната цифра обаче вероятно ще прикрие разминаващите се състояния, тъй като еврозоната започва 2023 г. в рецесия, а САЩ завършват годината в една. За разлика от това, прогнозира се Китай да се разшири с повече от 5%, стимулиран от по-бързия от очакваното край на своята стратегия за нулева толерантност към Covid и подкрепата за засегнатия от кризата пазар на имоти.

Разликите също ще бъдат показани, когато става въпрос за паричната политика след година, в която централните банки „се втурнаха към ограничителна територия в група“, пише Джонсън.

„В САЩ, с нарастването на заплатите, настроено да поддържа инфлацията над целта, смятаме, че Фед се насочва към крайна лихва от 5% и ще остане там до Q1 на 2024. Междувременно в еврозоната по-бързият спад на инфлацията ще означава по-ниска крайна ставка и възможност за съкращения в края на 2023 г."

В Китай, където властите се разкъсват между желанието да подкрепят възстановяването и загрижеността за слабостта на валутата, се очакват „ограничени“ намаления на лихвените проценти.